top of page
Yazarın fotoğrafıTaha Korkmaz

''Vakit Varken'' (Era Ora) anın tadını çıkarmaya çalışalım;)

Güncelleme tarihi: 22 Mar 2023

Hayat bir uçak mı? Hayat bir uçaksa biz o uçağın pilotu oluyoruz. Peki bir uçakta otomatik bir pilot varsa oraya neden gerçek bir pilotu (insanı) koyuyorlar? Otomatik pilot, uçağın stabil ve monoton uçmasını sağlar. Farklı bir durumda inisiyatif alamaz. İşte gerçek pilot (insan) orada devreye giriyor. Eğer hayatımıza da otomatik pilotta devam edersek bir zaman sonra yaşamın ne olduğunu unuturuz ve sadece yaşamak için yaşarız. İşte ''Vakit Varken''

anın tadını çıkarmaya çalışalım.

İşkolik ve 40 yaşına giren Dante, çalışmaktan, zamanın farkına varmadan geçtiğini anlamaz. Ne zaman, yarını veya dünü düşünse hayatı bir yıl daha farkına varmadan ilerler. Etrafındakiler ise ona hep aynı şeyi söylüyor. Yavaşlamaya ihtiyacın var. Dante sadece ilerisi için yaşıyor. Asla bugün veya anlık yaşamıyor. Bu da ona kayıp yıllara sebep oluyor.


Şartlar ne olursa olsun insan hep olduğu anı yaşamayı öğrenmeli. O an yaşanması gereken her şey yaşanmalı ki anın tadı ortaya çıksın. Ona da bu fırsat, her doğum gününde bir kez daha verildi; ancak o yine, hırsından bu fırsatları değerlendiremedi. Dante'nin her şey yolundaymış gibi gülümsemeye çalışması ama anlatamadığı, kendini içten içe bitiren kaygıları yüzünden anı yaşıyormuş gibi davranması etrafındakileri kaybetmesine neden oluyor.

Gerçek, hayatın tamamı değil. Gerçek, hayatın sadece yaşadığınız anlarına denir. Bir şeyin gerçek olması için o an olması gerekiyor. Geri kalan hiçbir şey o an kadar ne gerçek ne de yaşanılası olmuyor. Kayıp anlarınızı yaşamaya çalışmayın. O anı kaybettiğinizi fark ettiğiniz anın tadını çıkarmaya çalışın. Biraz karışık oldu ama kısacası anın tadını çıkarmaya bakın.

Filme dönersek, Dante için her şey kötü gidiyor gibi gözükebilir ancak filmin çok güzel bir mutlu sonu var. Çünkü Dante, anı yaşamanın ne olduğunu anlıyor ve hayat onun için daha güzel bir yer haline geliyor. Dante de bunun farkında olarak yaşamak için işinden birikmiş bütün yıllık izinlerini kullanmaya başlar.

Elinize o anı yaşamak için bir sürü fırsat geçmiş ve hepsini Dante gibi tepmiş olabilirsiniz ama üzülmeyin bundan sonrakileri yaşamanız için biriktirdiğiniz yıllık izinleri kullanabilirsiniz.

(Gaza gelip sakın işi bırakmayın;))

102 görüntüleme0 yorum

İlgili Yazılar

Hepsini Gör

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page