top of page
Yazarın fotoğrafıAlphan Karabat

Türk Animasyon Dizisi: Kozmos Dedektifleri

Kozmos Dedektifleri, uzaydaki çeşitli gezegenlerdeki gizemli olayları araştıran iki dedektifin maceralarını konu alan mini Instagram dizisidir. Yaman Animasyon tarafından geliştirilip gönüllü çalışanların desteğiyle oluşturulmuş bir yapımdır. Yapımcılığını üstlenen Abdullah Yaman yarattığı karakterleri harika sesiyle seslendiriyor, karakterleri canlandırıyor; harika bir dizi haline getiriyor.




Bu mini yapım güncel haline gelmeden önce farklı görünümlere sahipti. Film formatları farklı ve senaryoda da farklılıklar var. Fakat bu değişim o kadar yerinde ve düzenli ilerlemiş ki, günümüzdeki harika haline kavuşmuş. Şu an tam 10 bölümle ilk cildin finalini yaptılar.

 



Karakterlerden bahsetmek istiyorum. Bence çok zekice üretilmiş bir aileye sahip bu dizi. Her öyküde maceraya atılmak isteyen asil ve çok bilmiş bir karakter olur. İşte o karakterimiz Mart. Çok bilmişliği, dik başlılığı, korksa da gizleyen bir karakter tanıdım ben. Yoldaşı da Jorto. O da bir dedektif. Uysal, zeki, düşünceli bir karakter. Mart’ın arkasını koruyan bir tiplemedir. “Ben sana demiştim!” sözünü söyleyen tiptir. En tatlış karakteri de unutmayalım. Turp! Evcil hayvan tiplemesidir. İlk bölümlerde onla tanışırlar, bir tık daha arka plana atılmış izleyiciyi neşelendiren bir tiptir.

 

Mart, Jorto ve Turp maceralarında üçüncü kişilerle karşılaşıyorlar. Bu kişiler onlardan yardım isteyenler olsun ya da bir kötü, engel olarak karşılarına çıkıyorlar ve karakterlerimizin verdiği tepkileri, sakarlıkları vb. olaylar izleyiciyi ekranda tutuyor. Instagram mini dizisi için mükemmel süre ve konu bence.

 


Fakat dizide sadece karakterlerin gelişmekte olduğunu ve amaçlarını anlayabiliyoruz. Gerçek bir engel yok. Evet bu da senaryolu bir yapım ama çok eksik unsurlar var. En azından 3 perdelik bir hikâye aksı kurulsa 30sn daha uzayan mini bölümlerle daha da ilgi çekici hal alabilirdi. Işıklandırma ve kamera hareketleri ve açıları çok daha iyi olabilirdi. Evet, anlıyorum; tek bir kişinin böyle bir proje yapması zor, bilgisayarların maliyetleri ve tabi render sürecinin de zorlu olduğunu bildiğim için bilerek eksik bırakıldıklarının farkındayım.


Motion Capture Suit | Abdullah Yaman

Bu dediklerim olumsuz değil… Harika bir durum. Sadece geliştirilebilir adım atıldığının göstergesi bu. Bu adımlar atılmasaydı sonraki adımlar gelemezdi. Bu yapımın önü çok çok açık. Ben de 3D çalışmaları olan biri olarak, yönetmenlik ve senaristlikle uğraşan biri olarak Kozmos Dedektifleri yapımını elimden de geldiğince desteklemeye devam edeceğim. Ülkemizde eksik olan animasyon sektörüne bir farkındalıktı bu proje. Sonraki adımlarda bu yapımın uzun metraj film veya dizi haline geleceğine hiç şüphem yok. Abdullah Yaman'a, Mart'ın sesi Tan Şahinkanat ve diğer ekibe başarılar dilerim.

 

Bu yazımı okuduğunuz için teşekkür ederim. Kozmos Dedektifleri ’ne destek olmayı da ihmal etmeyin dostlar. Sizler için tüm bölümleri aşağıya bırakıyorum. Tadını çıkarın!



 

23 görüntüleme0 yorum

İlgili Yazılar

Hepsini Gör

Commentaires

Noté 0 étoile sur 5.
Pas encore de note

Ajouter une note
bottom of page