top of page
Yazarın fotoğrafıCeren Dere

The Shining: Here's Kubrick!

Güncelleme tarihi: 5 Eki 2022

Kubrick, gerçek bağımsızlığını ancak yönetiminin büyük stüdyolardan mümkün olduğunca uzak durulması ile elde edebileceğini söylemekteydi.

Kubrick sinema ile ilgilenmeye ''Look'' dergisinde fotoğrafçılık yaparken başladı. Kubrick ilk iki filmi için gereken parayı ailesinden ve arkadaşlarından borç olarak almıştı. O zamanlar körü körüne gibi görünen bu destek olmasaydı ünlü yönetmen şimdi bulunduğu yere asla gelemeyebilirdi…

Kubrick, 1980 dönemi için başarılı bir yönetmen olarak görülüyor olsa da Kubrick’le çalışmayı içten içe neredeyse kimse istememekteydi. Bunun en büyük sebebi Kubrick’in mükemmeliyetçi takıntısının sette çalışanları zorluyor olmasıydı. Bunun en belirgin örneği, günümüzde uygulanan aynı dekor içinde çekilecek sahnelerin çekilip diğer dekora geçme planlamasını istememesiydi. The Shining filmi için senaryodaki sahneleri kronolojik sırayla çekmek istedi. Bu isteği üzerine set, sürekli farklı odalara taşındı;

- Bahçeden, bara

- Bardan, otel odasına

- Otel odasına, otel odasından

- Banyoya, banyodan tekrar

- Otel odasına

Seti taşımaktaydı.

Kubrick’in son anlarda senaryoda yaptığı değişikliklerin yoğunluğu sonucunda Jack Nicholson bu durumdan şikayetçi olmaya başlamıştı. Çekilecek sahnelerden önce ona repliğinin söylenmesini ve çekim öncesi ezber yapmak istediğini belirtti. Bunun sebebi Kubrick’in ezberlediği her şeyi çekim sırasında zaten değiştiriyor olmasıydı. Kubrick ve Jack tüm set boyunca yakın bir arkadaş gibi olmuştu. Bilinene göre The Shining setinden sonra bir daha birbirlerini hiç görmediler.

Kısa bir Kubrick hatırlatmasından sonra The Shining filminin detaylarına göz atalım;


Film, Stanley Kubrick tarafından Stephen King'in aynı adlı romanından uyarlanıp 1980 yılında beyaz perdeye yansıtılmıştır. Filmin çekildiği dönemde film gerektiği değeri ne yazık ki görmedi. Oscar’ın, The Shining’i görmezden gelmesi bir kenara; Kubrick ve The Shining aday olarak bile gösterilmedi. Film adeta yıllandıkça değer gördü.

Film, yazar olan Jack Torrance’nin ailesi ile birlikte kış sezonu boyunca kapalı olan Overlook Otelinde, Jack’in yazı yazmaya başlaması ve sonrasında gelişen olayları anlatmaktadır.

Hava koşulları sebebiyle otelin çevresi ve otele giden tüm yollar karla kaplanmıştır. Devasa bir otelde üç kişilik bir ailenin var oluş çabasına film boyunca tanık oluyoruz.

Torrance çiftinin oğlu (Lloyd) Danny'nin, filmin başından beri sakin ve soğukkanlı bir çocuk olması ne kadar normal bir durum gibi gözükse de filmin atmosferiyle birlikte rahatsız edici bir duruma dönüşmektedir. Danny’nin hayali arkadaşı “Tony” bu huzursuzluğu ikiye katlamaktadır.

Şu an 50 yaşında olan Lloyd, filmin çekildiği dönem, bir korku filminde oynadığını bilmemektedir. Dolayısıyla oynadığı filmi de yıllarca izlememiştir. Danny’nin, Tony’ye işaret parmağını oynatarak hayat vermesi gibi birçok sahne, Danny’nin doğaçlama yapmasıyla ortaya çıkmıştır. Danny karakteri geçtiğimiz yıllarda, The Shining’in devam filmi olan Doctor Sleep’in ana karakteri olmuş ve The Shining serüvenine devam etmiştir.

Delirme ve reenkarnasyon üzerine kurulu olan hikâye, cinnet hissini tüm izleyiciye kusursuz bir şekilde aktarıyor. Bu durumda da The Shining filmi Türkçe'ye ''cinnet'' olarak çevriliyor. Filmin neredeyse başından sonuna kadar, diken üstünde oturma hissini yaşıyorsunuz. Bu film için Jack Nicholson haricinde Robert De Niro ve Robin Williams gibi başarılı isimler aday olarak yer alsa da Kubrick, Jack’in bu film için en uygun kişi olduğunu düşünüyor. The Shining filmine ve Jack Nicholson’a takıntılı olan biri olarak; bu filmde Robert veya Robin, Jack Torrance karakterini canlandırıyor olsaydı film nasıl bir hâl alırdı merak ediyorum.

Az önce de bahsetmiş olduğum, filmi izlerken oluşan huzursuzluk hissini sadece filmi izleyenlerin hissettiğini düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. Filmin set ortamının da huzursuzluk dolu olduğu bilinmektedir. Wendy Torrance rolünü canlandıran Shelley Duvall'in bu huzursuzluktan en çok etkilenen kişi olduğu da bilinmektedir. Hatta daha sonrasında Duvall psikolojik bir tedavi bile görmüştür.


Shining hakkında bazı bilgiler;


- Romanda 217 olarak belirtilen otel odasının numarası, filmde 237 olarak değiştirilmiş. Bunun sebebi ise Timberline otel yönetimin, filmden sonra hiç kimsenin 217 numaralı odada kalmak istemeyeceğini düşünmesi. Otelde 237 numaralı bir oda bulunmamaktadır.

- “Here’s Johnny!” sahnesinin çekimleri üç gün sürmüş, sahne için toplam altmış kapı baltalanmıştır; “Here’s Johnny!” seslenişiyle ünlenen bu sahne, doğaçlama bir sahnedir.

- Jack Nicholson ve Joe Turkel, bar sahnesinin çekimleri için altı hafta prova yapmış.


- The Shining’in son sahnesindeki gizemli fotoğraf aslında photoshoptur.


Diane Johnson, bu fotoğraf hakkında “Evet, fotoğraf hakkında bir açıklamamız var; ancak bu, herkese biraz ilginç gelebilir. Jack aslında o otelde yıllar önce bulunmuş ve reenkarnasyon ile o otele gelmiş hayali bir canlı; ancak aynı zamanda biz Jack’in 'o andaki' başka halini de görüyoruz. Biraz paradoksal ve fazlasıyla karışık farkındayım.” açıklamasında bulundu.

- The Shining, Yılın En Kötülerinin Belirlendiği Razzie Ödülleri’ne Aday Gösterildi.

- The Shining’in Yıllar Sonra Gelen Devam Filmi: Doctor Sleep

- The Shining filminin kapı kırma sahnesi için Kubrick, The Phantom Carriage filminden esinlenmiştir.

- Filmdeki kırmızı tuvalet sahnesinde 180 derece kuralına uyulmamıştır.

- Kubrick, “Filmin çok karışık ve anlaması zor olduğunu kabul ediyoruz, ancak olmasını istediğimiz şey zaten buydu. Kesin ve anlaşılabilir bir son olmasını hiçbir zaman istemedik. O dönemde, anlaşılmaz bir film olduğu için herkes tepki göstermişti; ancak şimdi en iyi korku filmi diye anılıyor. Puzzle gibi bir filmdi, bırakın öyle kalsın.”

- Filmin final sahnesi olan karlar içindeki Jack Torrance’ı gördükten sonra, film, oteldeki balo fotoğrafını izleyiciye gösterir ve film biter. Filmin açık uçlu bir şekilde bitmesiyle birlikte aylar sonra öğrenilir ki aslında bu iki sahne arasında bizim görmediğimiz bağlayıcı bir sahne çekilmiştir fakat Stanley Kubrick, bu sahneyi filmden çıkarmaya karar vermiştir.

Yazan: Ceren DERE

319 görüntüleme0 yorum

İlgili Yazılar

Hepsini Gör

Komentarze

Oceniono na 0 z 5 gwiazdek.
Nie ma jeszcze ocen

Oceń
bottom of page