top of page
Yazarın fotoğrafıİris Eryılmaz

The Menu, Son Ziyafet

Güncelleme tarihi: 21 Eki 2022

Succession dizisinden tanıdığımız Mark Mylod'un bu sene Filmekimi'ne verdiği yapım, The Menu büyük bir beklenti ile izlendi. Bu filme aslında beklentisiz gittim diyebilirim. Kadrosu ve yönetmeni sebebi ile heyecanlanmıştım, fakat film beni çok mutlu etmedi. Konu iyi, fakat eksiklikleri de bol bir film. *Sonrası spoiler içerir*


Konu ve Senaryo

Konusunu, bir şefin misafirlerine sunduğu son yemek olarak anlatabilirim. Misafirler olaylardan habersiz, bir adaya, çok ünlü bir şefin elinden yemek yemeye gelir ve olaylar birden gerilmeye başlar. Konusu güzel ama senaryo neden bu kadar eksik? Bu tarz insan kovalamacalı filmlerde genellikle kendimi kötü karakterin yerine koymak isterim. Onların mantığını az çok anlamaya çalışırım. Bu filmde kötü karakter olarak izlediğimiz karakterin yerine, yani şefin yerine kendimi pek koyamadım. Neden insanları öldürdüğünü anlasam da bir noktada bana boş bir sebep gibi geldi. Sanki ipin ucu kaçmış gibiydi. Filmdeki karakterlerin izleyicide bıraktığı bir soru işareti vardı. Bahsettiğim gibi ben bu tarz filmlerde kendimi karşı karakterlerin yerine koymak isterim. Nedense bu filmde kendimi hiçbir karakterin yerine koyamadım. Mantık oturtamadığım noktalar vardı. Şef neden bu haldeydi? Annesi neden oradaydı ve durmadan alkol almaya devam etti? Çocukluğunda travma yaşayan bir adam bu noktaya nasıl geldi? Bu film bende bir sürü soru işareti bıraktı.


Oyuncu ve Karakter İşleyişi

Margot'un, şefin travmalarından faydalanıp çiz burgeri eve götürmek istemesi bence iyi bir noktaydı. Sanırım filmde en beğendiğim nokta bu oldu. Margot'un kişisel olarak bu tarz bir karakter ilerleyişi hoşuma gitti. Diğer karakterlere gelecek olursak, şef karakter olarak çok hoşuma gitti. Gördüğümüz o sakin ve gergin hali çok iyi işlenmişti. Hoş, Hannibalvari bir tavrı vardı. Diğer karakterlerden en hoşuma gideni de eleştirmen olan kadındı. Aslında kadının, gördüğümüz gibi şef ile farklı bir bağı vardı. Tyler gibi biraz. Tyler'ın da şefe üst düzey hayranlık beslemesi de şef ile arasındaki bağı farklı bir boyuta taşımıştı. Bunlar film boyunca güzel detaylardı fakat yine de senaryonun eksikliğini kapatamamışlardı. Karakterlerden bahsederken biraz da şef ile çalışan yardımcılardan bahsetmek istiyorum. Kendilerinin neden şefe bu kadar bağlı ve sadık olduklarını pek anlayamadım. İntihar edecek kadar bağımlı olmaları iyi bir psikolojik etki bıraksa da altını dolduramadığım başka bir sorunu ortaya çıkardılar. Neden bu kadar uğraştılar? Elsa'nın tam olarak derdi neydi? Sorulacak bir sürü soru var.


Son Söz


Sonlara gelecek olursak, Mark Mylod iyi bir konuyu eksik bir şekilde işlemiş. Kadroyu çok iyi düzenlemiş, soundtrack çok başarılı; fakat senaryo çok eksik. Mark, Succession kadrosunu ve aynı tarzda soundtrack kullanması ile benden ek puan kazandı. Bir sürü soru işareti ile ortada kaldığım The Menu filmine puanım 6/10. Daha başarılı bir senaryo ile umarım film yapmaya devam eder.

63 görüntüleme0 yorum

İlgili Yazılar

Hepsini Gör

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page