top of page
Yazarın fotoğrafıAlphan Karabat

Tales of the Jedi - Nasıl gerçek bir Jedi olunur?

Güncelleme tarihi: 28 Eki 2022


Tales of the Jedi, Jediların konu edinildiği, özellikle de Kont Dooku ve Ahsoka Tano’nun hayatlarındaki dönüm noktalarının anlatıldığı bir mini dizidir. Diğer animasyon dizilerine biçimsel olarak benzese de özüne baktığımızda çok büyük bir dram yatmakta.


Tales of the Jedi 6 bölümden oluşmakta. Bu bölümlerin arasında çok büyük zaman atlamaları var ve hikayeler birbirinden bağımsız. Fakat bölümleri sırasıyla izlemek zorundayız ki karakterlerin gelişimini kronolojik olarak anlayabilelim.


Gelin şimdi sırayla tüm bölümleri konuşalım.


 

Life and Death (Yaşam ve Ölüm)

Bu bölüm, Ahsoka’nın doğumuyla başlıyor. Mutlu ve geleneklerine sadık olan, Shili gezegeninde bir köyde doğuyor. 1 yaşına gelmesiyle, annesi onunla ava çıkıyor. Av sırasında büyük bir yırtıcı hayvanın saldırısından sonra hayvan tarafından kaçırılıyor. Hayvan onu öldürmüyor. Ahsoka henüz 1 yaşındayken ona dokunarak onu sanki kontrol ediyor. Hayvanlarla konuşabiliyor gibiydi. Hayvanın sırtına binerek köye geri gidiyorlar. Herkes şaşırıyor. Köyün büyüğü olan bilgin kadın gelip “O bir Jedi!” diyor ve bölüm bitiyor.



Bu bölümde Jediların inancı olan Force (Güç) ‘un doğuştan geldiği ve kendini belli ettiği tekrar gösterilmiş. Daha önceden Minik Anakin’de de görmüştük. Ahsoka’nın gerçekten çok güçlü biri olacağı küçüklüğünden belliymiş. Bu güçlü kızın hocası kim peki? Anakin Skywalker! Güç, Ahsoka ile beraber ve bunun tesadüf olmadığını hatırlatmak isterim.


 


Justice (Adalet)



Adalet, güçlü bir kelimedir. Bu bölümün ismi gerçekten hoşuma gitti. Kont Dooku ve Qui-Gon Jinn’in ana karakter olduğu bölümdür bu. Dooku, genç bir Jedi ve Qui-Gon ise onun padawanıdır. Bir köy halkı, senatörün oğlunu esir alır. Amaç tehdit oluşturmak, seslerini duyurmaktır. Çünkü Cumhuriyetin başındakiler bu köylülerin haklarını tanımayan bir yapıdadır. Kont Dooku ise bunu anlar ve senatöre saldırır. Oğlu ve Qui-Gon Jinn onu durdurur.


Kont Dooku’yu her zaman kötü olarak tanımış olabilirsiniz. Evet, burada da kötü. Fakat bu karakterin kötü olması, haksız olduğu anlamına gelmiyor. Star Wars evrenindeki en adaletli insanlardan biridir kendisi aslında. Çok iyi bir siyasetçidir. Fakat bu onu yönetici yapmaz. Çünkü demin anlattığım gibi, eski zamanlarda gücünü bazen karanlık taraftan alıp birine saldırabiliyor. Karanlık tarafta sabır yoktur :D



Bu bölüm, Kont Dooku’nun haklı olduğunu, fakat yanlış bir savunma tarzının olduğunu gösterirken; aynı zamanda, karanlık tarafın onu yavaş yavaş kendine çektiğini görüyoruz.


 

Choices (Seçimler)



Bu bölüm yine Kont Dooku’yu ele alıyor. Windu ve Dooku, bir Jedi’ın ölümünü araştırırlar ve kimin öldürdüğünü çözerler. Tabii ki bu bir suçtur, fakat isyancıların da haklı olduğu doğrudur. Dooku, isyancı gardiyanların haklı olduğunu bilir ve onlara gizlice nasihat bile verir. “Seçimler” bölümü, Dooku’nun kendi politikalarını ve yönetme arzusunu bir adım daha öne çıkartmıştır. Bu iç güdüsüne engel olamaması, karanlık taraftan da güç aldığının bir göstergesidir. Jedi birliğinde oluşan açıkla Usta Windu, konsey üyesi olur. Dooku bunu öğrenince daha da kinlenir, bunu saklar. Dooku’nun, gücün iki tarafıyla hareket etmesi ve kararsız kalması, onun yapması gereken seçimlerdir.


 

The Sith Lord (Sith Lordu)



Sith Lordu olarak bildiğimiz Palpatine’in Dooku’ya gaz vermesiyle Dooku’nun, karanlık tarafa geçişini bu bölümde görüyoruz. Onu karanlığa bu kadar hızlı iten şey, içinde biriken gıpta ve yakın zamanda ölen öğrencisi, usta Jedi Qui-Gon Jinn’in yasıydı. Karanlık tarafa ayak bastığı anı, Jedi Yaddle’ı öldürünce görüyoruz. Acımasızca öldürmesi, onu bir daha aydınlık tarafa döndürmeyecek.


 

Practice Makes Perfect (Pratik Mükemmelleştirir)



Bu bölümde Ahsoka, padawanlığının ilk günlerinden gerçek bir savaşa kadar olan eğitimini bizlere anlatıyor. Sabırla çok çalışmanın insanı güçlendirdiğini bizlere savunuyor. Doğru bir Jedi’ın her işin üstesinden geleceği de vurgulanıyor.




 

Resolve (Azim)



Senatör Padme Amidala’nın ölümünden sonra ve Cumhuriyetin yıkılışıyla Sithler, Jediların insanlığa bir tehdit oluşturduğunu öne sürerek Jediları öldürürler. Cumhuriyetten yana olan kim varsa saklanır, bunlara Jedilar ve Ahsoka dahil. Ahsoka bir köyde çiftçilik yapar. Çalıştıkları yerde bir iş kazasını önler ve Jedi olduğu ortaya çıkar. Bir köylü onu Sithlere, ödül için bildirir. Tabii Ahsoka kendini saklamaz. İnsanlar için savaşmak zorundadır, çünkü bu onun görevidir. Bir ışın kılıcına sahip olmasa da rakibinin ışın kılıcını savaşarak alır ve onu öldürür.



Ahsoka, verdiği sözden dönmemiştir ve azimle savaşmaya devam eder.


 

Evet. “Tales of the Jedi” 6 bölümle değişik bir içerik sunmuş olabilir. Fakat en önemli hayat hikayelerinden en doğru anıları izliyoruz. Ahsoka ve Dooku’nun seçilip onların anılarının işlenmesi de tesadüf değil tabii ki. Dooku gerçekten çok zeki ve güçlü olsa da Ahsoka kadar güçlü bir yüreğe sahip değildir. Dooku, şevkle lanetlenmiştir. Gücün tadı o kadar güzel gelmiştir ki daha da güzeli olan karanlık tarafa yönelmiştir. Ahsoka’nın ise fazla güçte gözü yoktur. Padawanlığa ve Jedi yeminine sadık kalmıştır. Doğru olanı görebiliyor, bunun çözüm yolunu ise senatoya bırakıyordur.



Ahsoka’nın, karanlık taraftan uzak kalabilmesinin sebebi, çok sevdiği hocası olan Anakin Skywalker’ın, karanlık tarafı tercih etmesinden dolayıdır. Artık Anakin ölmüştür, Darth Vader doğmuştur.



Kont Dooku’nun, karanlık tarafı tercih ettiğini defalarca söyledim. Fakat bunun pek doğru olmadığını da sizlere savunabilirim. Birçok karakterin, karanlık taraftan güç aldığını defalarca gördük. Karanlık taraftan güç alan herkesin gözünde parlama gördük. Bu parlayan gözlere, Kont Dooku’da çok nadir rastlanmıştır. Çünkü Dooku iki tarafı da kullanıyor diyebiliriz. Karanlık taraftan yana olmasının sebebi tamamen kendi politik bencilliğinden kaynaklanıyor. Cumhuriyete karşı olması gerektiği için karanlık tarafı seçmiştir.



Tales of the Jedi serisinin son bölümünde Ahsoka’nın geri döneceğini anlıyoruz. Bu, Ahsoka’nın olduğu maceraları anlatan bir diziye göndermedir. Çok yakında Disney’in Ahsoka yapımını resmi olarak duyuracağına eminim.



 

İlgili Yazılar

Hepsini Gör

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page