top of page
Yazarın fotoğrafıAlphan Karabat

Star Wars: Tales of The Empire| İyiliği yok edecek güç henüz doğmadı.

Güncelleme tarihi: 7 May

Star Wars bayramınız kutlu ve mutlu olsun. Her zaman güç sizinle olsun dostlar! Bu harika günde Star Wars yeni mini dizisini yayımladı. İmparatorluk öykülerinden ilkini izledik. Bu mini seride İlk İmparatorluğun kuruluşuyla, yeni cumhuriyetin kuruluşu arasındaki zaman diliminde toplam 6 bölümlük iki hikayeye tanık oluyoruz.



Tales of The Jedi gibi zıt duyguların farklı bireylerdeki izlerini tekrar izliyoruz. Bu sefer, imparatorluğun kuruluşuyla iki karakterin üzerindeki gelişime tanık oluyoruz. İlk üç bölümde Morgan Elsbeth, son üç bölüm ise Barris Offee…

 

Morgan’ın içindeki duyguların, onu karanlık tarafa çekmesi ve iyiliğin anlamsız olması; Barris’in, karanlık tarafa yönelmesinin ardından, kötülüğün tadına varıp doğruyu keşfetmesi bu mini serinin konularıdır. Gelin şimdi bölümlerdeki, karakter gelişimlerine göz atalım.

 


Korku Yolu

Morgan Elsbeth’in kabilesi, General Grievous tarafından işgal edilir. Ailesi ve çevresi öldürülürken kendisinin güçsüz olması onu korkutur. İşgal sonrası onu kurtaran kabile iyilikle yaklaşır. Tabii bir kere iyiliğe küsmüş insan inanır mı iyiliğe? Hayır… Onun korkusu ölüm korkusu, yenilgi korkusu. Kayıpları için değil. Silahlanmak uğruna iyi insanların ölümüne sebep olarak, kendisinin kalpsiz bir cadı olduğunu kanıtlıyor.

 

Öfke Yolu

Morgan’ın öfkesi yalnızca kötülük getirir. İmparatorluk da onun parçası. İmparatorluğun, onun zekasını kullanması ve reddetmesi aslında bir imtihandı. Onun bilerek küçük görülmesi, onun öfkesini kızıştırıyor. Sömürge altına aldığı köylerde diktatörlüğe devam ederken imparatorluk son kez onu sınıyor. En güçlü suikastçıyı yenerek imparatorluğun gözüne girerek, Amiral Thrawn’ın koruyucu / savaşçılarından biri oluyor.

 

Nefret Yolu

Öfke ve kinle çıkılan bu yolda Morgan’ın, halk tarafından kötü ve düşük görülmesi onu daha da kızdırıyor. Ona duyulan nefret, onu daha da acımasız hale dönüştürüyor. Tabii, imparatorluğun onu sürekli pohpohlaması kendini yücelttiriyor. Bu zamanlar, Yeni Cumhuriyetin kurulduğu zamana denk geliyor. Morgan’ın köyünden kaçmış köylü, Cumhuriyet senatosundan bir birey olarak geri geldiğinde, ona karşı çıkıp öldürüyor.

 

Bu üç hikayede kötülüğün içinde iyiliğin zor bulunduğunu görüyoruz.

 


Sadık

Barris Offee karakterini hatırlarsınız. Clone Wars serisinde Jedi’lara ihanet ettiği için tutuklanmıştı genç padawan. Tabii kandırmışlardı onu o zamanlarda. Tutuklandığı zamanlarda çok yakın bir gelecekte geçen bu öykü, Order66’dan hemen sonrasına denk geliyor. Karakterin, karanlık tarafta olmadığını anlıyoruz en başta; çünkü Jedi’lardan umudu kesmemesi sözlerinden anlaşılıyor. Tabii aklı karışık. Ona sunulan fırsatla Inquisitorius ekibine katılması isteniyor. Birlikte esir tutulan kader arkadaşını da öldürerek sadık kalma yemini etmiş oluyor. Baş Inquisitorius’un gözüne giriyor.

 

Fark Ediş

Bir süre Inquisitorius olarak Jedi peşinde koşan Barris ve Dördüncü Kız Kardeş Lyn Rakish bir köye gelirler. Burada bir Jedi’yı ararlar. Barris tatlı dille küçük bir çocuğa sorar ve cevap alır. Cevabı alan Lyn herkesi öldürür. Bu anda o katliam, Barris’in her şeyi fark etmesi ve iyiliğin tekrar aydınlığa kavuşmasını sağlar. Barris, gücünü kullanarak Dördüncü Kız Kardeş, dağın zirvesinden aşağıya fırlatır. Yaralanan Jedi’a yardım eder.

 

Çıkış Yolu

Geçen yılların ardından, saklanan Barris'in, Jedi’ları keşfedip Ahsoka’ya yönlendirdiğini anlarız. Büyük güç taşıyan bebeğin peşinde olan Lyn, bebeği takip ederek Barris’e gelir. Onunla karşılaşır. Öfkeli Lyn ve Güç dolu Barris’in kısa bir savaşını görürüz. Umudun var olduğunu Barris yine hatırlatır bizlere. Bebeğin peşinden giden Lyn mağarada kaybolur. Aslında bu mağara, düşünceleri ve kontrol edilemeyen duyguları temsil etmekte. Öfkeli olan Lyn, ışın kılıcını sallayarak kurtulmaya çalışırken, Barris’i yanlışlıkla öldürür. Ölümün ardından gelen pişmanlık ona çıkış yolu olur. Hüzün dışarı vurur. Barris’i de alıp dışarı çıkar. Bölüm biter. Birdenbire bitmesi Lyn’nin karanlık veya aydınlık tarafta olup olmamasını belirsiz bırakır.



Bu hikâyede de iyiliğin hiç kaybolmadığı ve daima kötülüğü bastırdığı anlatılıyor.

 

İmparatorluk da bu yüzden yıkılmamış mıydı? Yeni Bir Umut! Luke Skywalker sayesinde Darth Vader aydınlık tarafa çok geç de olsa geri dönmüştü. İyilik her zaman üstün gelir.

 

Bu yapım yine Dave Filoni’nin kaleminden çıktı. Clone Wars ve sonraki yapımlarda evreni genişletmesi bence en harika adımlardan biri oldu. Harika bir animasyoncu olması yanı sıra, harika bir hayal dünyası var. Tales of the Jedi veya Tales of the Empire gibi yapımlara duyguları katarak hikayeler anlatması, evrenin fiziksel genişliğinin yanında iç dünyaların da ne kadar büyük olduğunu bizlere sunuyor.

 

Sizler nasıl buluyorsunuz bu mini yapımları? Star Wars’ın gidişatından memnun musunuz?


 

25 görüntüleme0 yorum

İlgili Yazılar

Hepsini Gör

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page