top of page
Yazarın fotoğrafıTaha Korkmaz

Sound Of Metal: Sessizliğin Nüansları

Güncelleme tarihi: 3 Eyl 2022

Amazon Original filmi olan Sound Of Metal ''Metalin Sesi'' site içindeki en iyi filmlerden olabilir. Bunu ben demiyorum akademi diyor. Oscar’da En İyi Erkek Oyuncu ödülüne aday gösterenler diyor. Film bir metal grubu üyesi olan baterist Ruben’in (Riz Ahmed) sağırlaşma öyküsünü ve sevdiği her şeyden vazgeçmek zorunda kalmasını anlatıyor.

Film sadece bize Ruben’in sağırlığını yaşatmakla kalmıyor aynı zamanda durumun şokunu ve duygusal çöküşünü de bize yaşatıyor. İnsanlar bu tip durumları ilk başlarda çok umursamazlar ancak hayat öyle bir yol çiziyor ki size bir zaman sonra kontrol sizden çıkıyor.


Ruben aslında tam hayatını yola koymuşken bu sağırlık onu geçmişe götürmesine neden oluyor. Geçmişte uyuşturucu bağımlılığından dolayı yaşadığı olayları tam aşkı ile müzik yaparak silecekken hayat ona beklemediği bir darbe vuruyor. Vücudundaki ‘’LÜTFEN ÖLDÜR BEN!’' dövmesi de geçmişi ile alakalı.

Artık hayatının büyük bir bölümünü bu engel ile devam etmesi gereken Ruben buna alışmak için sevdiği çoğu şeyi ilk başta da müzik olmak üzere bırakmak zorunda kalıyor.


İyileşmenin birçok yolunu arayan Ruben sonunda bir tedavi yöntemi buluyor. Bu yöntem aslında kendin ile barışık olmanı hedeflese de ilk başta uygulamak çok zor. Ruben de aynı şekilde bu tedavi şekline dayanamıyor ve eski hayatına dönmeye çalışıyor ancak fayda etmiyor.


Filmin büyük bölümünü, Ruben'in, diğer sağır yetişkinlerle bir tür kırsal barınakta, Amerikan İşaret Dili öğrendiği ve harika bir şekilde tasvir edilen guru tipi bir figürün vesayeti altına girdiği, hayatının yeni parametreleriyle yavaş yavaş uzlaşmasını izleyerek geçiriyoruz.


Dönme çabaları ona yarardan çok zarar veriyor hem fiziksel hem de ruhsal yönden. Yaptıklarınızın bedelini sadece siz değil sizinle beraber etrafınızdakiler de öder. Ruben de bunu yaşıyor. Sadece kendine değil, sevdiği insana ve hayatını kazandığı müziğine de zarar veriyor normalleşme çabaları.


Ruben sağır olduktan sonra her iletişime geçtiğinde film de bizle o iletişimi müzik ile kurmaya başlıyor. Müzik bizi kolayca onun ruhuna taşıyan ikinci bir dil gibi kullanılmış filmde. Endişelendiği her sahnede bacağını görünmez bir bateri çalar gibi sallaması, yakınlarında hissettiği huzursuzluklarda kulağındaki tiz sesler karakterin bizimle iletişime geçmesini sağlıyor.

Kısacası Sound Of Metal (Metalin Sesi) bir kabul yolculuğunu anlatıyor. Ruben oraya kolay kolay gelemedi, sürekli bir şeyler feda etmek zorunda kaldı; gelseydi film olmazdı. İşitme duyusu kaybolur kaybolmaz, işlerin değiştiğini elbette fark eder; örneğin bir grupta davul çalmak artık sona erer. Ancak sağırlığı nedeniyle tüm yaşamının, kelimenin tam anlamıyla değiştiği ve kendisinin asla aynı olmayacağı gerçeğini kabul etmesi çok daha uzun sürer. Ruben'in yanı sıra bir izleyici olarak bizim için sessiz bir vahiy oldu bu film. Onun sadece bir film karakteri olduğunu biliyorum, ama umarım ileride iyi olur.






89 görüntüleme0 yorum

İlgili Yazılar

Hepsini Gör

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page