top of page
Yazarın fotoğrafıAlphan Karabat

Quantumania | Ant-Man İnceleme

Güncelleme tarihi: 28 Kas 2023

Küçük Adamdan korkun. Ant-Man geri döndü! Marvel Studios’un yeni filmi olan Quantumania sonunda beyaz perdede. MCU’nun köprü filmlerinden olan bu film, gelecek büyük filmlerin habercisi oldu. Peki ya bu film ne kadar başarılıydı gelin ayrıntılı konuşalım.



Ant-Man karakterini hem solo filmlerinde hem Avengers filmlerinde sıklıkla izledik. Quantumania filminde ilk kez büyük bir savaşın habercisi oldu bizlere. Biliyorsunuz Ant-Man yani Scott Lang sayesinde Endgame filminde, quantum aleminden sıçrayıp paralel evrenlere geçişin yolu bulunmuştu. Yani paralel evrenlerin ortaya çıkışı Ant-Man sayesinde olmuştu. Bu filmde de aynı şekilde paralel evrenleri fetheden Fatih’i tanıyoruz. Yani Ant-Man’in sevdiği bir konuyla sınandığını izliyoruz.



Filmin kötüsünü tanıtayım. Kang! Kang, çizgi romanlardan, Contest of Champions oyunundan ya da Loki dizisinden aşina olduğumuz bir karakter. Her evrende olan varyantları, bulunduğu evrenlerde zamanın ötesinde kurdukları birlikleri ve imparatorluklarıyla evrenleri yok ediyorlar. Quantumania filmindeki varyant ise sürgüne gönderilmiş bir varyant. Herhangi bir evrene müdahalede bulunamaması için zamanın ve mekânın olmadığı yerde, yani atom altı quantum aleminde kısılıp kalmıştır.



Quantum alemine inmek zorunda kalan Janet, onunla dost olup yıllar boyu onun çıkmasına yardım ederken, onun paralel evrenlerde dolaşan koltuğuna dokunduğunda Kang’in hatıralarını görür ve hisseder. Onu orada bırakır ve gider. Onun kötü ve çok güçlü olduğunu bilmektedir.



Kang gerçekten güçlü olduğunu filmde hissettirdi. Tabii yine filmin sonunda Scott kazanıyor savaşı. Fakat buna bir sebep vermişler. Tüm evrenlerin en güçlüsü, fiziği ve ne kadar yasa varsa hepsini çiğnemiş, zamanı bükmüş bu kötü bilim adamının tek zayıf noktası, 616 evreninde çoklu evrenleri tanıması ve kontrol edebilmesidir. Kang ölür… Tabii ki ölümü birçok dış etkene bağlı olarak gerçekleşir. Quantum alemine düşen karıncalar, yanlışlıkla zaman kayması yaşayıp kendi teknolojilerini geliştirir. (Mükemmel tesadüf). Kang ile olan savaşa karıncalar da girer ve üzerindeki Kang teknolojisinden onu arındırarak saf bir hale getirirler. Karıncalardan nasıl kaçtı bilemiyoruz ama gelip Scott ile tekme tokat dövüşüyorlar. Sonra Kang, PYM enerji kapsülünün enerjisine karışarak yok oluyor. Elektrik çarptı diyebiliriz, ama Kang elektriğe çarptı gibi gördük.


Filmdeki amaçtan bahsetmem gerekirse 616 evreninde Kang’i yenebilecek bir güç var. Film, Kang’in doğru yollarla yenilenebileceğini gösteriyor. Ama akıl alacak bir durum değil. Kang’in yeniliş haberi, tüm Kanglerin bulunduğu bir senatoya gidiyor. Her türlü Kang Varyantı var orada… İşte! Şimdi Kangler kızarak 616 evrenine savaş açacak gibi görünüyor. Avengers onları kızdırmış gibi görünüyor. Bundan sonrasını “Avengers: The Kang Dynasty” filminde izleyeceğiz. Hemen o film için de bir tahminde bulunayım. Filmde birçok evrenin bir noktada birleştiğini ve yüzlerce aynı karakterin olduğu savaşlar izleyeceğiz.



Yetti Kang’den bahsettiğimiz. Şimdi harcanan bir kötü karakterden bahsetme vakti. Mechanized Oganism Designed Only for Killing yani M.O.D.O.K. Çizgi romanlarında veya dizilerinde her zaman biraz huysuz biraz da komik karakter olarak tanıdık onu. Fakat bu filmde bu karakteri Ant-Man’in ilk filmindeki Darren olarak görüyoruz. Evet, ilk filmde ölmemiş. Sadece quantum alemine düşmüş. Bu bana saçma geldi. Tabii, 616 evrenindeki ölmüş Iron-Man’e düşman edemezlerdi onu, buraya koymuşlar. Darren’ı… Pardon M.O.D.O.K.’u en başta Scott’tan intikam alırken görüyoruz. Daha sonra Cassie gidip ona “pislik olma” diyor. Bu sözcükler onu öyle bir büyülüyor ki Scott’ın tarafına geçip Kang’e saldırıyor. Tabii ölüyor en sonunda. En azından iyi bir şekilde öldü. Tamam, karakterin quantum aleminde delirip bu tür duygu değişimlerine girdiğini savunabiliriz fakat karakter böyle harcanmamalıydı. Çok kızgınım Marvel’a. Aynı şeyi Mandarin’e de yaptılar. Ben bu ikiliyi görmek isterdim.




Bunların dışında, aynı uzayda olduğu gibi atom altında da bilinçli canlıların olduğunu öğrendik. Evrenin ne kadar büyük olduğu ve ne kadar küçük de olduğunu bu filmde anlıyoruz. Bu, izleyicinin kendini ve yaratılışını sorgulaması için iyi bir unsurdu.



Film, öylesine izlenen gişe filmlerinden biriydi diyebilirim. En iyi Marvel filmlerinden olan Eternals kadar dolu bir film olmasa da bazı sahneleri çok sevdim. Gösterge bilimsel olarak prodüksiyona çok iyi dökülmüş. Scott’ın olasılıklarının fiziksel yansımalarının üst üste gelip Scott’ı en yukarı çekirdeğe ulaştırdıkları sahne… Bu sahne sıradan bir sahne değildi. Filmde asıl anlatılmak istenen buydu. Kendini yüceltme, birlik ol! Aynı karıncalar gibi. Karıncaların doğadaki hareketi gibi, üst üste binen Scott’lar alfayı yukarıya ulaştırmayı başardı. Aynı anlatıyı filmin ilk perdesi ve son perdesinde de görüyoruz. Scott evreni kurtaran bir Avenger ama tanınmıyor, bunun bir önemi yok. Son sahnede ise benzer planlar ve mekânlarla, onun yine evreni kurtardığı ama bundan insanların yine haberi olmaması gösteriliyor. (Çünkü savaş quantum aleminde oldu.) Bunu insanların bilmesine gerek yok. Kang gibi kendini yüceltme, bak patladı.




Oyuncular hakkında büyük eleştirim yok. Yeni Cassie de oturmuş bence, yardımcı oyuncular da gayet iyiydi. Bill Murray’ı kısa bir sahnede gördük, hoştu. Hatta Loki’yi de… Aaa evet! Loki de var filmde. Hemen onu da anlatayım.



Loki, After Credits sahnesinde karşımıza geliyor. Bence 1890’lı yıllarda geçiyordu. Kang halkın önünde zamandan bahsederken Mobius, Loki’ye “Onu bize korkunçmuş gibi anlattın” der. Mobius da onunla tanışır. Loki’nin gözünde gerçekten korku görürüz. Thanos’tan, hatta babası Odin’den bile korkmamıştı düşünün. Loki 2. Sezona bir bakıştı bu.


Mid Credits sahnesi, yukarıda bahsettiğim gibi Kanglerin olduğu bir senato. On binlerce belki de daha fazla Kang’in olduğu bir yer orası. 616’da ölen Kang’in haberini alıp sinirleniyorlar. Yeni Avengers filminde veya sonraki filmlerden birinde Kang’i yine göreceğimize bir işaretti bu.



 
71 görüntüleme0 yorum

İlgili Yazılar

Hepsini Gör

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page