top of page
Yazarın fotoğrafıAlphan Karabat

Moonfall (2022)



Benim gibi bililm-kurgu severlerin dikkatini çekmeyi başaran Moonfall, 2022 yılının başlarında beyaz perdede yayımlandı. Roland Emmerich’in yönetmen koltuğunda olduğu bu film, Ay’ın, Dünya yörüngesine girmesini ve insanlığın bunu nasıl düzelteceğini konu ediniyor.



Moonfall filmini uzun zaman izleme listemde tutup merakla izleyeceğim günü bekliyordum. Fakat bu kadar beklemeye pek değmedi. Senaryosunun başarısız olduğunu söylemeliyim. Sizlere şöyle açıklayayım. Bu filmi Star Wars izlemiş Nolan hayranı olan Netflix yazarı yazmış sanki. Ortaya değişik bir bilim-kurgu filmi çıkartmaya çalışmışlar. Filmin başında o yılan gibi transformerı görmesek bir coğrafi olay yaşanıyor deriz, ki öyle gibi başlıyor. Uzaylıların varlığını filmin başında öğreniyoruz. Bu film nereye bağlanacak derken, birden varoluş felsefesi yapıldı. “Sizin atalarınız biziz de, sizi Dünya’ya biz koyduk. Neden koyduk, çünkü bi yerden hayatta kalmalıydık. Bizim geliştirdiğimiz yapay zeka bize saldırdı da ondan.” Filmi çırpınarak izlediğimi söylemeliyim. Benim için komediydi.



Filmin fikri iyi ama daha iyi yazılabilirdi. Ay’ın içinde geçen sahnelerimizde bilim-kurgu izlemişken, Dünya’da gelgit belgeseli izledik. Dünya’da hayatta kalmaya çalışan insanları izledik. Bunlar Ay’a giden karakterlerimizin aileleridir. Bu aileler buluşup hayatta kalmaya çalışırken dolu dolu macera yaşıyorlar. Senarist öyle bir komedyen ki, hedeflerine ulaşmaya çalışan karakterlerimizin ihtiyacına göre mekanlar dizmiş. Sanki Süper Mario oyunu algoritmasını yazmış tekrar. Oksijen maskeleri ve tüpler mi lazım? “Benim müşteri itfaiyeci”, araba lazım “üvey babamın galerisi var”, arabayı bu felakette iyi kullanmalıyız “benim ehliyetime el konuldu” … Ekstra olarak senaryo için söylemem gereken şey, diyalogların klişe olmasıydı. Üst derece gereksiz komediye saran anlamsız diyaloglar film boyunca izleyiciyi çıldırtıyor.


Film teknik anlamda da kusursuz değildi. Fakat bütçe iyi kullanılmış diyebilirim. Görsel efektler ve modeller harika tasarlanmıştı. Sadece, bazı dış çekim olarak tasarlanan sahnelerde yapay arka planlar çok ama çok belli oluyordu.



Moonfall, aslında bir mesaj vermeye çalışmış bir film. Ya da ben öyle anladım diyebilirim. Teknik hatalar, filmi analiz etmemi engelledi izlerken. “İnsanlar kendini geliştirmeye çalışırken her zaman en iyisini isterler. Fakat bu açgözlülükse, yaratılan çözümler kendimize zarar verebilir.” Yani yapay zeka insanları yok edecek. Filmin konusu da bu. Atalarımız olan varlıklar yapay zeka geliştiriyorlar. Sonra yapay zeka onlara karşı çıkıp yok ediyor. Atalarımız da tohumlarını Dünya’ya yolluyor. Yapay zeka Dünya'nın çevresinde bir uyduya dönüşüyor. Metal yığınının üzerinde biraz toprak. İşte Ay!


 





154 görüntüleme0 yorum

İlgili Yazılar

Hepsini Gör

Commentaires

Noté 0 étoile sur 5.
Pas encore de note

Ajouter une note
bottom of page