top of page
Yazarın fotoğrafıİris Eryılmaz

Miles Morales ve Çoklu Evren Deliliği

Güncelleme tarihi: 9 Haz 2023

Spiderman filmlerinin en iyisine kırmızı halı serme zamanımız geldi. Bildiğimiz gibi Marvel, bir süredir çoklu evrenler üzerine filmler yapıyor; hatta gelecek fazlar, yani 5,6 ve 7 tamamen çoklu evrenlere odaklanacak. Yani bir noktada aslında bunun bir sonu yok. Sony ise Marvel'ın bu yorumuna saygı duyarak kendi bünyesi altındaki karakterleri de aynı çizgide tutuyor. Yazının devamında Sony ve Marvel olarak ayırmadan tek faz altında değerlendireceğim. *Devamında spoiler var!*


Miles Morales

Öncelikle bu filmin genelinden bahsetmek istiyorum. Aşama aşama değerlendirebiliriz. Şarkıları yine çok başarılı, animasyonları yine hayran bırakan türden. Aynı çizgiyi çok güzel korumuşlar. İzlerken yine aşık oldum diyebilirim. Kurgu ve hikayeden öte bu filmin çizerleri, animasyonlarını kurgulayan ekip büyük bir tebriği hak ediyorlar. Her sahnesi, hareketi birbirleri ile uyum içinde. Bence hepimizin beklentisini fazlası ile karşıladı diyebilirim.


Marvel'ın Miles ve Faz 4 Planı

Şimdi de konusundan ve Marvel'ın gelecek planlarından bahsetmek istiyorum. Bu konu çok çalkantılı olsa da bahsedilmesi gereken çok ince çizgilere sahip. Öncelikle zaten bu fazın başından beri Marvel'ın çoklu evrenlere odaklanacağını biliyorduk. Bunu yavaş yavaş çizgi romanlara paralel bir şekilde götürmeye çalıştı. Başarılı olduğunu da söyleyebilirim. Eksik olduğu çok nokta olsa da benim gibi çizgi romanlarla filmlerden önce tanışmış biriyseniz az çok mutlu olmuşsunuzdur. Çünkü Marvel'ın laneti hep çizgi romanlarla paralel ilerlemek istemesi ama yapamaması olmuştur. Bunu kırdığını söyleyebilirim. Ama gelecek yapımlardan bahsetmeden önce genel olarak bu filmde ne gördük ve devamında veya faz 5'te karşımıza neler çıkabilir onları konuşalım.


Miles Morales ve Spot

Bu filmde çizgi romanlarda gördüğümüz nerdeyse bütün spidermanler ile karşılaştık. Sinema evreni dahil hepsini gördük. Yani çoklu evrenleri ciddi anlamda detaylandırdık diyebilirim. Hatta fark ettiyseniz Community dizisinden tanıdığımız Childish Gambino da filmde vardı. Kendisi normalde Aaron Amca'nın sinema evrenindeki versiyonuydu. Hatta televizyonda arkada bir sahnede kendisinin Community dizisindeki spiderman pijaması giydiği bölüm bile vardı. Küçük ama tatlı bir Easter Egg idi. Favorim Miguel O'Hara oldu. Kendisi çok güzel işlenmişti. Çizgi romanlarla da uyumlu ilerliyordu. Hikayesi ve karakter gelişimi de aynı şekilde. Gelecek filmde muhtemelen kendisinin geçmişine daha çok odaklanacağız. Çünkü Miles'a kendisinin çoklu evrenlerde yarattığı bir hata yüzünden kaybettiği şeylerden bahsederken tam hakim olamadık. Bence onun öyküsünü daha iyi dinlemeliyiz. Spiderman Far From Home filminde bütün Peter'ların toplandığı sahnede, hepsinin teker teker kaybettikleri insanları anlattıkları an gibi olmasını istiyorum. Yani biz seyircileri duygusal açıdan daha tatmin edecek sahneler olabilir. Miles'ı, Marvel bu açıdan zekice kullanmalı. Kendisini izlediğimizden daha mı güçlü yoksa daha mı zayıf gösterecek?


Miles Morales

Gelecek faz 4 ve 5 yapımları için şu şekilde konuşabilirim; bu film, animasyon ve aslında ana zaman çizgimizden uzak bir dünyada geçiyor. Fakat bu durumun da şu an izlediğimiz faz 4'e bence iyi bir katkısı olacak. O da şöyle olabilir, What If? Dr. Strange bile belki gelebilir. Evet bu ihtimal olmamalı, sonuçta, odağımız spiderman evreni; ama yine de ihtimali var. Ben Spiderman karakterini düşündüğüm zaman aklıma direkt Secret Wars ve Moon Knight geliyor. Bu da beraberinde Daredevil'ı da getiriyor. Hala cevaplanmamış çok sorumuz var biliyorum, ama yine de teorilerle devam edebiliriz.


Spiderman

Özellikle şu an olaylar daha karmaşık hale gelmişken teori yapmanın tam zamanı. Onu da belki bir Moon Knight, Venom, Daredevil ve Spiderman takımı ile kurtarabiliriz. Odaklandığımız, zaman çizgisinin ana olayları en son Guardians Of The Galaxy ile devam etti. Onun çok öncesine gitmemiz gerekiyor. Ben faz 4 ve 5 için biraz daha çıkmamış yapımlara odaklanmak istiyorum. Yani bir çizgi roman okuyucusu gözü ile bakmak istiyorum. Şu an Marvel'ın yapması gereken şey bence daha çok Spiderman'e odaklanmak. Spiderman sağlam bir kilit karakter oldu.


Dr Strange, Loki ve Wanda üçlüsü sonrası Spiderman'e daha çok odaklanmalıyız. Çünkü çizgi romanların faz 4'e göre sıralamasını yaptığım zaman Secret Wars, Civil War 2 ve WW Hulk yapımları karşıma çıkıyor. Bildiğimiz gibi, Moon Knight karakteri Spider-Man ve Punisher gibi kahramanlarla ortak çalışmıştır. Captain America tarafından Secret Avengers’a davet edilip farklı görevlere de gönderilmiştir. Hatta Amazing Spider-Man #353 – 358 arasında yayımlanan Secret Empire kapışmasına katılan ekipte de kendisi vardır. Yani Spiderman'in genel yapımları için özetlemem gerekirse kendisi kilit kahraman özelliğini taşıyor.


Miles Morales

Ana konumuza devam edelim. Kısacası bu film çok güzeldi. İzlerken tekrar tekrar hayranlık duydum. Tam bir çizgi roman filmiydi. Beklediğime değdi. Animasyonların hikaye ve görsellik bakımından bu kadar başarılı olması, özellikle çizgi roman filmi olunca, beni çok mutlu ediyor. Easter egglerle dolu bir filmdi. Özellikle senaryonun çok güzel çoklu evren inceliği içermesi beni ayrı mutlu etti. Çünkü çoklu evren mevzusu şu an Marvel ve Sony içinde izleyeceğimiz ana kurguyu oluşturduğu için dikkatli işlenmesi önemli.


Bu yazıda belki filme çok odaklanamadık ama biraz odağın faz 4'e ve devam yapımlarının bu filmle olan bağlantısına çevrilmesini istedim. Kısacası bu film kesinlikle 9/10'u hak ediyor. Devam filmini sabırsızlıkla bekliyor ve Metro Boomin'in listesini son ses dinlemeye devam ediyorum!

62 görüntüleme1 yorum

İlgili Yazılar

Hepsini Gör

1 Comment

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
Alphan Karabat
Alphan Karabat
Jun 08, 2023
Rated 5 out of 5 stars.

dediğin gibi en iyi Spiderman filmiydi bu!


Like
bottom of page