top of page
Yazarın fotoğrafıGurur Sönmez

42. İstanbul Film Festivali, Fragmanlı Rehber #1

Güncelleme tarihi: 8 Nis 2023



1- Küçük Evren - On the Adamant (Sur l'Adamant) IMDB: 6,7

Günümüzün en büyük belgesel sinemacılarından Nicolas Philibert’in son filmi, dünya prömiyerini Şubat 2023’te Berlin Film Festivali’nde yaptı ve büyük ödül Altın Ayı’yı kazandı. Filme adını veren “L’Adamant” benzersiz bir bakımevi: Paris’in kalbinde, Seine Nehri üzerinde yer alan, yüzen bir yapı. Ruhsal bozukluklardan muzdarip yetişkinleri ağırlayan bu merkez, onların kendilerine zamanda ve mekânda bir yer bulmalarına, iyileşmelerine ya da morallerini yükseltmelerine yardımcı oluyor. Psikiyatristler, psikologlar, hemşireler, meslek terapistleri, uzman eğitimciler ve sanat terapistlerinden oluşan ekip, psikiyatrinin bozulmasına ve insanlıktan uzaklaşmasına karşı ellerinden geldiğince direnmeye çalışıyor.

2- Hırçın - Scrapper IMDB: 7,4

2023 Sundance Büyük Jüri Ödülü–Dünya Sineması Dram


Ergenlik yıllarından beri klip yönetmenliği yapan Charlotte Regan’ın ilk uzun metrajı, 12 yaşında, hayalperest, komik, kendi başına buyruk Georgie’nin peşinden hiç ayrılmıyor. Annesinin ölümünün ardından Georgie, Londra’nın dışındaki evlerinde tek başına mutlu bir şekilde yaşamaya devam etmektedir; arkadaşı Ali ile birlikte evini ve dünyasını yaşama sevinciyle doldurmaktadır. Birdenbire Georgie’nin babası olduğunu iddia eden bir adam ortaya çıkar ve onu gerçeklerle yüzleşmeye zorlar. Canlı, sıcak, neşeli, esprili, yaratıcı, tatlı, duygusal bir baba-kız hikâyesi olan Hırçın’da baba rolü Triangle of Sadness / Hüzün Üçgeni’nin başrolündeki Harris Dickinson’a emanet.

3- 20.000 Arı Türü -20.000 species de abejas IMDB: 5,9

20.000 Arı Türü, Estibaliz Urresola Solaguren'in yazıp yönettiği; başrollerinde Sofía Otero, Patricia López Arnaiz, Ane Gabarain ve Itziar Lazkano'nun yer aldığı 2023 yapımı İspanyol drama filmidir.


Sekiz yaşında bir çocuk, kendine farklı isimlerle hitap edilmesinden hiç hoşnut değildir. Yazın Bask ülkesinde hava sıcak, taşrada arılar dolanır dururken çocuk da ailesinin kadınlarının yanında kendi benliğini çözüp keşfetmeye çalışacaktır. Ailenin kadınları da bir yandan kendi hayatlarıyla arzularını düşünüp duracaktır. Bask yönetmen Estibaliz Urresola Solaguren’in 2023 Berlin Film Festivali’nin ana yarışmasında prömiyerini yapan bu ilk uzun metrajlı filmi hem sıcak hem de duygu ve şefkat dolu. Filmin başrolünü üstlenen sekiz yaşındaki Sofia Otero ise Berlinale’de ödül alan en genç oyuncu olarak tarihe geçti.


4- Joyland IMDB: 7,7

Otoriter babalarının sözünden çıkmayan Rana ailesi, soylarını sürdürecek erkek çocuklarının varlığıyla gurur duymaktadır. Fakat ailenin geleceğe dair planları ve hem çevreye hem de kendilerine karşı duruşları, beklenti ve zorunluluklarını değiştirecek bir şey olur: Küçük oğulları Haydar, gizlice bir erotik kabarede iş bulur; üstüne üstlük arkasında dans ettiği trans kadın şarkıcıya âşık olur. Joyland, neşeli anlar kadar melankoliyle yüklü, duygusal bir film. Saim Sadiq’in yönettiği bu ilk film, Cannes Film Festivali’nde prömiyerini yapan ilk Pakistan filmi, Pakistan’ın da Oscar adayı oldu.


Dünya prömiyerini 23 Mayıs 2022'de 2022 Cannes Film Festivali'nde Belirli Bir Bakış bölümünde yaptı ve Caméra d'Or için yarıştı. Cannes Film Festivali'nde prömiyer yapan ilk Pakistan filmi olan Joyland, gösteriminin ardından ayakta alkışlandı ve ayrıca festivalde Jüri Ödülü ve en iyi LGBTQ, queer veya feminist temalı film dalında Queer Palm ödülünü kazandı.


5- Sonsuz Sır - The Eternal Daughter IMDB: 6 Filmin başrolündeki Tilda Swinton, hem bir yönetmeni hem de annesini canlandırıyor; ikili, eski bir otele yerleşmelerinin ardından anılar ve gizlenen gerçeklerle yüzleşiyor. İdari yapımcılığını Martin Scorsese’nin üstlendiği Sonsuz Sır, bilinmeyenler ve gizemli güçlerle çevrili bir dünyada insanın geçmişine dönüp kendini anlamaya çalışmasını anlatan; ebeveyn ilişkileri ve geride bıraktıklarımız üzerine zekice ve büyüleyici bir keşfe çıkaran, sıradışı bir gotik hayalet hikâyesi.

6- Iguana Tokyo IMDB: 5,6

2014 yapımı Sivas filmiyle adından söz ettiren Kaan Müjdeci'nin, çekimlerinin büyük çoğunluğunun Japonya'da gerçekleştirildiği ikinci uzun metrajlı çalışması olan Iguana Tokyo, anne, baba ve kızdan oluşan küçük bir ailenin hayatına odaklanıyor. Tokyo'da yaşayan ailenin hayatı, sanal gerçeklik oyunu olan M²’yi oynamaya başlaması ile bambaşka bir hal alır. Aile, oyuna bağlandıkça evde tehlikeli bir atmosfer meydana gelir ve bu durumu sadece, ailenin evcil hayvanı olan iguana fark eder.

7-Boğa Boğa

Ay Yapım imzalı Boğa Boğa filminin prömiyeri için geri sayım başladı! Başrollerini Kıvanç Tatlıtuğ ve Funda Eryiğit'in paylaştığı filmin prömiyeri 42. İstanbul Film Festivali kapsamında gerçekleştirilecek. Festivalde Ulusal Yarışma dalında yarışacağı öğrenilen Boğa Boğa filminin yönetmen koltuğunda ödüllü yönetmen Onur Saylak oturuyor.

Boğa Boğa, aradıkları huzuru bulmak için Ege'de bir köye yerleşen İstanbullu bir çiftin hikayesini konu ediniyor. İstanbul'dan ayrılarak Ege'ye yerleşen çift, burada aradıkları huzuru bulacaklarına inanır. Ancak onlar çok geçmeden, yerleştikleri kasabada pek çok düşmana sahip olduklarını anlarlar.

Not: Filmi, depremde tepkisiz kalan Netflix platformu yerine salonda izleme fikrini bir düşünün.


8- Kör Noktada - In the Blind Spot (Im toten Winkel) IMDB: 7,6

Almanya’dan gelip Türkiye’nin kuzeydoğusunda ücra bir köyde çekim yapan bir film ekibi, yaşlı bir Kürt kadınla röportaj yapar. Kadın, yıllar önce kaybettiği oğlunun anısını canlı tutabilmek için kadim bir ritüel yürütmektedir. Alman ekibe Kürtçe çeviride yardımcı olan genç kadın, yedi yaşındaki Melek’in de bakıcısıdır. Melek’in babası Zafer, asıl amacı belirsiz, karanlık bir örgüte mensuptur. Gizemli bir varlık, Melek’e musallat olduğunda Zafer, örgüte sadakati ve ailesinin esenliği arasında kalakalır. Tüm bu kişilerin bir araya gelişlerinin sonucu yıkıcı olacaktır.

9- Kızıl Gökyüzü - Roter Himmel Afire IMDB: 7.7

Barbara, Transit ve Undine’nin yönetmeni Christian Petzold’un son filmi, dünya prömiyerini büyük ödüle layık görüldüğü 2023 Berlin Film Festivali’nin ana yarışmasında yaptı. Yönetmenin, doğal elementleri konu alan üçlemesinin ikinci filmi olan Kızıl Gökyüzü, Baltık Denizi kıyısında, bir yanı orman, küçük bir tatil evinde geçiyor. Sıcak amansız bastırmışken haftalardır yağmur da yağmamıştır. İkisi eski, ikisi yeni dört genç arkadaş bir araya gelir ve duygular, etraflarındaki kurak ormanlar gibi alev almaya başlar. Mutluluk, şehvet ve aşk, aynı zamanda kıskançlıklar, kırgınlıklar ve gerginlikler gün yüzüne çıkar. Çok geçmeden ormanın alevleri de eve ulaşacaktır.


10-Pamfir IMDB: 7.8

Filmin bombardımandan kurtarılması gerekiyordu. 24 Şubat 2022'de Rus işgali başladığında film tamamen bitmemişti. Tam ölçekli Rus işgalinin ilk günlerinde ses tasarımcısı Oleksandr Verhovynets ses stüdyosuna gelmeyi ve tüm malzemeleri yurtdışına transfer etmeyi başardı ve film üzerindeki çalışmalar burada devam etti. Film Ukrayna, Fransa, Polonya ve Şili ortak yapımıdır.

Batı Ukrayna, geleneksel bir karnavalın arifesinde. Pamfir aylar süren yokluğun ardından ailesinin yanına döner. Sevgileri o kadar koşulsuzdur ki, tek çocuğu ibadethanede bir yangın başlattığında, Pamfir'in oğlunun hatasını onarmak için sorunlu geçmişiyle yeniden bağlantı kurmaktan başka çaresi kalmaz. Geri dönüşü olmayan sonuçları olan, riskli bir yola girecektir.


11-GÜVENLİ BİR YER - SÍGURNO MJESTO - SAFE PLACE IMDB: 8

Akıl sağlığı sorunlarının aile bağlarını nasıl etkilediğine dair hassas bir keşif niteliği taşıyan Güvenli Bir Yer, samimi, gerilimli, yürek burkan bir film; yönetmen Lerotić’in kendi hayatından esinlendiği otobiyografik bir aile dramı. Damir’in ailesinin hayatı birden ve kökten değişir, çünkü Damir intihar girişiminde bulunmuştur. Annesiyle kardeşi 24 saat boyunca onu hem kendisinden hem de düşmanca buldukları sistemden korumaya çalışacaktır. En İyi Uluslararası Film dalında Hırvatistan’ın Oscar adayı olan Güvenli Bir Yer bu senaryosunu yazıp hem yönetmenliğini hem de başrolünü üstlenen ve Saraybosna Film Festivali’nde hem En İyi Yönetmen hem de En İyi Oyuncu Ödülleri’ni kazanan Juraj Lerotić’in ilk filmi.



12- Bir Adam - Aru Otoko - A Man IMDB: 7,2

Gerçek ortaya çıkınca aşka ne olur? İlk uzun metrajlı filmi Gukoroku / Günahın İzleri ile dünya çapında dikkatleri üzerine çeken Kei Ishikawa, prömiyerini Venedik Film Festivali’nin Ufuklar bölümünde yapan, yine gizem dolu bir dramla karşımızda. Rie, boşandıktan sonra ikinci kocası Daisuke ile mutluluğu bulmuş ve yeni bir aile kurmuştur. Ancak Daisuke bir kazada ölünce, Rie kocasının sandığı gibi biri olmadığını keşfeder. "X" diye adlandırdıkları bu meçhul adamın gerçek kimliğini ortaya çıkarması için bir avukattan yardım ister. “Âşık olduğumuzda, diğer kişinin nesine âşık oluruz? Ya o kişi tamamen farklı biri çıkarsa? Ya gizli geçmişleri en beklenmedik sırları barındırıyorsa?”

13- Totem - Tótem IMDB: 7

Filmin başkarakteri, mutlu ve kalabalık ailesiyle birlikte mutlu yuvasında yaşayan, ışıl ışıl, kıpır kıpır, yedi yaşındaki Sol. Totem, Sol’ün babası için bahçede parlak bir sürpriz doğum günü yemeği hazırlayan aileyi izliyor. Gün boyunca kaos yavaş yavaş ailenin temellerini sarsmaya başlıyor; Sol, dünyasının dramatik bir şekilde değişmek üzere olduğunu anlıyor. "Ölüm hakkında düşünmek hayat hakkında düşünmektir” diyen Meksikalı auteur sinemacı Lila Avilés’in önceki filmi The Chambermaid / Oda Hizmetçisi 2019’da festivalde gösterilmiş, filmin başrol oyuncusu Gabriela Cartol festivali ziyaret etmişti.


14-Saint Omer IMDB: 6.9

Saint Omer şehri hukuk mahkemesi... Genç romancı Rama, 15 aylık kızını bir plajda yükselen gelgite bırakarak öldürmekle suçlanan genç, siyah kadın Laurence Coly’nin duruşmasını izlemektedir. Yargılama sürerken, sanığın söyledikleriyle tanıkların ifadeleri Rama’nın inançlarını sarsar, kendi değer yargılarımızı sorgulamamıza neden olur. Kendi deyimiyle "adalet ritüellerini belgelemeyi takıntı hâline getiren” yönetmen Alice Diop, Saint Omer’de gerçek olaylara dayanarak gerçek duruşma tutanaklarını yeniden canlandırıyor. Saint Omer, Fransa’nın Oscar adayı.



200 görüntüleme0 yorum

İlgili Yazılar

Hepsini Gör

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page