top of page

Horse Girl

Yazarın fotoğrafı: Alphan KarabatAlphan Karabat

Horse Girl, hayatında tuhaflıklar sezen ve anlam bulmaya çalışan bir kızı konu ediniyor. Film, akıl karıştırıcı ve ayrıntılı olduğundan ilk izleyişte anlaşılmayan bir film. Eğer filmi bir kere izlediyseniz, ikinci kez izlemeden bu yazıyı okumanızı önermiyorum.


Alison bire

Bu film bir gizem filmi. Film sizlere birçok olay ve kanıt sunuyor. Bunları birleştirip bir anlam bütünlüğü oluşturmak izleyiciye kalıyor. Biçimsel açıdan bakmak gerekirse, gerçekten karmaşık bir senaryoya sahip film. Her ayrıntıya iyi bakmak gerekiyor. Hatta bu yazıyı yazmadan önce filmi iki kere izlediğimi sizlere hatırlatmak isterim. İkinci izleyişimde çok daha fazla ayrıntı fark ettim. Birkaç kez daha izleyeceğime eminim.


Sarah, bir el işi ve kumaş dükkanında çalışan sıradan bir kadın gibi. Fakat birçok paranormal olaylar yaşıyor ve bunu anlamlandıramıyor. Fakat her zaman şüphelendiği bir konu var. Elinde bir fotoğraf bulunuyor. Bu fotoğraf ona göre büyükannesinin fotoğrafı. Sarah, büyükannesine çok benziyor, o da bunu biliyor. Sürekli izlediği bir dizi var. Bu diziyi izlerken karakterlerin klon olduğunu hatırlıyor. Böylece, kendisinin bir klon olduğu için büyükannesine benzediğini düşünür. Klon olup olmadığını nasıl anlayacağını bir doktora sorar ve DNA testinin işe yarayacağını söyler. Daha önceden DNA’sını, kökenini öğrenmek için yolladığını ama cevap alamadığını hatırlar. O da klon olduğu için cevap vermediklerini düşünür.


Sarah, sürekli aynı rüyaları görmeye başlar. Beyaz bir odada sağda yatan, uyuyan bir adam; solunda, uyanık olan bir kız. Uyanınca, gerçek dünyada da o adamı defalarca görür. Onunla iletişim kurar ama adam onu tanımaz ve garip olaylar yaşadığını hatırlamamaktadır. Filmin sonuna doğru rüyasındaki kızın, onunla aynı hücrede olduğunu görür. Kızın 1995 tarihinde uyuyup birdenbire 2020 yılında uyandığını söyler. Sarah o an anlıyor ki, uzaylılar tarafından kaçırılıp farklı zamanlara geri bırakılıyorlardı.



Sarah’nın bu yeni teorisi daha tutarlı. Bunun kanıtları da filmin sonundaki birkaç sahneden anlaşılıyor. Öncelikle sizlere sıçramalardan bahsetmeliyim. Sarah’nın araba sürerken dalıp gitmesi ve sokaktaki telefon kulübesinde uyanması gibi olaylar bunu anlatıyor. Bunu yaşadığını iki kere görüyoruz. Her yaşandığında da bulunduğu yerde sanki tırnak izlerine benzeyen çizikler beliriyor. Bu çiziklere uzaylıların tırnakları diyebiliriz, kanıtı da filmin ortasındaki uzaylı siluetleridir. O parmak hareketleri çok dikkat çekici bir şekilde gösterilmişti zaten. Bu kaçırılma olayları, insanlar üzerinde deneyler yapıldığını gösteren bir unsurdur. Fakat uzaylıların amacı filmde söz konusu değil.


Alison brie , aliens scratch

Kaçırılıp geri bırakılan insanların farklı zamanlara bırakıldığı da kanıtlanabilir durumda. Sarah’nın kaçırılıp eve döndüğü sahnede masa saatini görüyoruz. Bu saat kaçırılmadan önce 11:02 iken geldiğinde 11:04 oluyor. Yaşadığı her şey sadece 2 dakika içinde gerçekleşmişken, aldığı telefon çağrısı 25 dakika önce yapılmıştı. Zamandaki kaymayı kendisi de burada fark ediyor. Geceleyin yatmadan önce salondan, ev arkadaşının biriyle konuştuğunu duyuyor; bu konuşma henüz gerçekleşmemişti. Ertesi gün o konuşmayı yaptığını biz izleyiciler fark edebiliyoruz; fakat Sarah o an anlamış değil. Filmin bizlere sunmuş olduğu bir kanıt sadece. Filmin sonuna da bakacak olursak Sarah’nın kriz geçirdiği sahnede, mağazada telefon çalar ve bakar. Arkadaşının ona verdiği teselliyi telefondan, daha önceden yani gelecekten duyar. Bu yine farklı zaman dilimlerinin bir kanıtıdır.


Filmde sadece farklı zaman dilimleri değil, farklı olasılıkların da olması söz konusu olabilir. Bunun bir kanıtı yoktur; fakat benim yorumlarıma göre, Sarah’nın evine döndüğünde ev arkadaşının farklı birine bürünmesi ya da erkek arkadaşının gece başka, gündüz başka birine bürünmesi, Sarah’nın farklı olasılıklara bırakıldığının bir kanıtı olabilir.


Aynı zamanda iki tane Sarah’nın bulunması mümkün mü? Tabii ki mümkün. Hatta gördük! Filmin başı ve sonundaki at sahnesi aynı anda geçiyor. Burada tekrarlayan bir zaman paradoksu da söz konusu. Sarah’nın iş arkadaşıyla mağazada olduğu bu sahnede arkadan at geçiyor. Filmin sonunda aynı zamanı dış çekim olarak izliyoruz. Atı aslında oraya Sarah getiriyor. Daha sonra karşılaşmamalarının sebebi de olayların başladığı o gün Sarah’nın kaçırılmasıdır. Filmin sonunda uzaylılar göğe doğru onu ışınla kaçırırlar.



Film çok kafa karıştırıcı olabilir. Bize sadece kanıtlar sunuluyor ve tamamlamamızı istiyorlar. Fakat düşüncelerimizin hiçbir kanıtı yok. Olanları, Sarah’nın gözünden izledik; bir şizofrenin gözünden izlemiş olabiliriz. Bunu da işin içine kattığımızda ben farklı yorumlara da ulaşıyorum. Sarah’nın annesinin mezarı… O mezarı filmde hiç görmedik. Ama sürekli mezarlığa gidip durdu. Bu, annesinin intiharından sonra benimsediği bir travma olabilir. Bir diğer düşüncem ise, annesinin intiharından sonra farklı bir kişilik edinmiş olabilir. İkinci bir kişiliğinden dolayı zamanda sıçramalar yaşıyor olabilir. Tabii bu düşüncemi çürüten iki kanıt var: biri, 2 dakikalık kayboluş sahnesi; bir diğeri de filmin sonunda gördüğümüz iki tane Sarah.



Foreshadow etkileri çok fazlaydı filmde. Özellikle dikkat çeken bir sahne vardı. Filmin başlarında bir kadın, kumaş almaya geldi. Tarot kartları okuyan bir kadın. Bu kişiler, geleceği gören ve yorumlayan kişilerdir. Çalıştığı yer için, kumaş bakıyordu. Renklerin enerjisine inandığı için şeftali rengi bir kumaş beğendi. O rengin, koruyucu ve rahatlatıcı olduğunu söyledi. Filmin sonlarından bir sahneye gelelim şimdi. Demin anlattığım olay buraya bir göndermeydi. Sarah kendisini evdeki duşta kaybediyor ve kendini birden işyerinde çıplak halde buluyor. Sarah o an üşüyor ve kaybolmuş hissediyordu. Arkadaşı hemen en yakın kumaşı alıp onu sarıyor. Fakat seçtiği kumaş sıradan kumaş değil. Demin bahsettiğim tarot kart okuyucu kadının seçtiği kumaştır. Sarah’yı rahatlatır ve ısıtır.



Filmde sanki bir şey eksik gibi. Yolladığı DNA örnekleri nerede? Sonuçları neden gelmedi? Filmde sürekli zamanın değişmesi ve filmin sonunda, filmin başındaki zamana geri dönülmesi o sonuçların gelemeyeceğine bir kanıttır. Belki de değişen her zamanda Sarah yüz tane DNA örneği göndermiştir. Şirket bıkmıştır. Ona geri dönüş yapmıyordur. Kim bilir :D


Horse Girl filmi, izledikçe farklı yorumlar çıkarabileceğimiz bir film. Şu anki yazım sadece filmin bize sunduğu kanıtlardan oluşuyor. Kafamdaki yorumlarım bunlardı. Hiçbir yorumum kesinlik içermiyor, çünkü film bir kesinlik sunmuyor.


Bu karmaşık filme, karmaşık bir yorum sundum sizlere. Bu film üzerine düşüncelerim henüz burada bitmedi. Sizler filmi nasıl buldunuz? Neler düşünüyorsunuz? Bu film üzerine çok düşünüp, ortaya güncel tezler atabiliriz bence.



 


237 görüntüleme0 yorum

İlgili Yazılar

Hepsini Gör

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page