top of page
Yazarın fotoğrafıSu Evci

Filmekimi'nde Bu Filmleri Kaçırmayın! (Filmekimi 2023)

Güncelleme tarihi: 6 Eki 2023




Cannes, Venedik, Toronto gibi uluslararası festivallerde dünya prömiyerini yapan ödüllü filmleri Türkiye'yle buluşturan Filmekimi, bu sene 13-22 Ekim’de İstanbul’da, 20-22 Ekim’de İzmir’de gerçekleşecek. İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından 22’nci kez düzenlenecek Filmekimi’nin biletleri 4 Ekim Çarşamba günü 10.30’da başlayacak Lale Kart üyeleri için indirimli ön satışların ardından, 7 Ekim Cumartesi günü 10:30’da genel satışa açılacak. Ben İzledim ekibi olarak Filmekimi'nde kaçırmak istemediğimiz, merak ettiğimiz birçok film var. Sizin için bu filmleri listeledik :) Filmekimi'nden sonra, bu filmleri yorumladığımız yazılarımızı da kaçırmayın!

* Biletler passo.com.tr'de. Detaylı bilgi için: http://filmekimi.iksv.org/tr/bilet-bilgileri

**Görme engelli festival takipçileri, bu yıl Filmekimi’nde yer alan 7 filmin sesli betimlemesine Turkcell’in Hayal Ortağım uygulaması üzerinden operatör fark etmeksizin ücretsiz ulaşabilecekler.




1. Poor Things

Kapanış Filmi

Yönetmen: Yorgos Lanthimos

Oyuncular: Emma Stone, Mark Ruffalo, Willem Dafoe, Ramy Youssef, Jerrod Carmichael, Margaret Qualley, Christopher Abbott, Damien Bonnard

Ülke: ABD, İngiltere, İrlanda

Süre: 141 Dk.

Ödüller: Venedik Altın Aslan En İyi Film


Yorgos Lanthimos, The Favourite'ten beş yıl sonra Poor Things ile karşımızda. Emma Stone Victoria döneminde, ölüyken diriltilen Bella Baxter rolünü üstleniyor. Sıradışı yöntemleriyle dikkat çeken dahi doktor Godwin Baxter, ölen Bella’yı tıpkı Dr. Frankenstein gibi diriltir. Dünyayı kendi gözleriyle görmeye aç Bella, havalı bir avukatla kaçıp birlikte kıtaları aştıkları bir maceraya atılır; döneminin ön yargılarından ve baskıcı kafasından azade yeniden doğduğu için eşitlik ve özgürlüğün savunucusu olur. Yıldız dolu oyuncu kadrosuyla da öne çıkan Poor Things, The Favourite ve Cruella’nın da senaryolarını yazan Tony McNamara tarafından Alasdair Gray’in 1992 tarihli romanından sinemaya uyarlandı.




2. Priscilla

Açılış Filmi

Yönetmen: Sofia Coppola

Oyuncular: Cailee Spaeny, Jacob Elordi, Dagmara Dominczyk, Raine Monroe Boland, Emily Mitchell, Luke Humphrey

Ülke: ABD, İtalya

Süre: 113 Dk.

Ödüller: Venedik En İyi Kadın Oyuncu (Cailee Spaeny)


Marie Antoinette’te masalsı dünyalarda geçen karakter merkezli gerçek hayat hikâyelerini başarıyla sinemaya aktardığını gösteren Sofia Coppola yine gözler önünde olan ikonik bir karakteri ele alıyor. Film, daha yeni yetme yaşlardaki Priscilla Beaulieu’nun bir partide Rock’n’Roll dünyasının dev yıldızı Elvis Presley’yle tanışmasıyla başlıyor. Elvis kısa zamanda Priscilla’ya heyecan aşılayan bir âşık, yalnızlığını paylaşacağı bir yoldaş, hassas bir dost oluyor. Çizdiği son derece duygu yüklü, olağanüstü ayrıntılı bu aşk ve şöhret portresinde Sofia Coppola, dünyayı sallamış bir efsaneyi, eşinin bakış açısıyla gözlemlerken bir yandan çalkantılı bir evliliğin karanlıkta kalan noktalarını aydınlığa kavuşturuyor. Eylülde Venedik Film Festivali’nde Altın Aslan için yarışan Priscilla, Priscilla Presley’nin 1985 tarihli Elvis ve Ben adlı anı kitabından esinleniyor. Presley aynı zamanda filmin idari yapımcılarından. Filmin senaryosunu yazan, yapımcılığını ve yönetmenliğini de üstlenen Coppola “Böyle abartılı, yüksek bir ortamda genç kadınlığını geçirdi Priscilla, biraz Marie Antoinette gibi” diyor.




3. Strange Way of Life

Yönetmen: Pedro Almodóvar

Oyuncular: Pedro Pascal, Ethan Hawke, Jason Fernández, Manu Ríos, José Condessa, George Steane, Pedro Casablanc, Sara Salámo

Ülke: İspanya, Fransa

Süre: 31 Dk. (Bu film Almodóvar’ın The Human Voice / İnsan Sesi adlı kısa filmiyle birlikte gösterilecektir. Toplam süre : 62 Dk)


Silahlı kovboyları, tozlu çölü ve parlak renkleriyle Almodóvar usulü kuir bir western, gözalıcı bir kısa sürpriz… 1910 yılında geçen filmde bir adam çölü aşarak yirmi beş yıldır görmediği eski dostunu ziyaret eder. Geceyi birlikte geçirseler de ikisinin de asıl amacı farklıdır. Cannes’da özel bir gösterimde dünya prömiyerini yapan Strange Way of Life’ın ortak yapımcılarından biri Saint Laurent ve renkli kostüm tasarımlarının esin kaynakları da James Stewart’tan Kirk Douglas’a erkek oyuncuların Hollywood filmlerinde giydikleri. Amalia Rodrigues’in filmle aynı adı taşıyan fadosundan esinlenen Almodóvar’ın yıldız oyuncu kadrosuyla da ayrıca parlayan yeni filminin çekimleri, Sergio Leone’nin meşhur spagetti western’lerini çektiği İspanya’daki Tabernas de Almería çölünde yapıldı.





4. Anatomy of a Fall

Yönetmen: Justine Triet

Oyuncular: Sandra Hüller, Swann Arlaud, Milo Machado Graner, Antoine Reinartz, Samuel Theis, Jehnny Beth, Saadia Bentaieb

Ülke: Fransa

Süre: 150 Dk.

Ödüller: Cannes Altın Palmiye - En İyi Film, Palm Dog

2023 Sydney İzleyici Ödülü

2023 Brüksel İzleyici Ödülü


Dünya prömiyerini yaptığı Cannes Film Festivali’nde Altın Palmiye’nin sahibi olan bu “Hitchcockvari mahkeme filmi” bir evliliğin dinamiklerini mercek altına yatıran bir psikolojik gerilim. “Birinin özel hayatı başkasının cehennemidir” fikrinden yola çıkan Bir Düşüşün Anatomisi, Fransız Alpleri’nde bir kulübede kocası Samuel ve görme engelli oğluyla izole bir yaşam süren Alman yazar Sandra’yı izliyor. Samuel yüksekten düşerek ölür fakat soruşturma sonucunda ölüm nedeninin kaza mı intihar mı olduğu kesinleşmeyince Sandra cinayet suçlamasıyla tutuklanır. Samuel’in ölümünü sorgulayan mahkeme süreci, çiftin çalkantılı ilişkilerinin de derinine inen rahatsız edici ve tatsız bir psikolojik yolculuğa dönüşür. Bir Düşüşün Anatomisi’nin senaryosu, daha önce Victoria ve Sibyl’de de işbirliği yapan yönetmen Justine Triet ile eşi Arthur Harari tarafından yazıldı.





5. All of Us Strangers

Yönetmen: Andrew Haigh

Oyuncular: Andrew Scott, Paul Mescal, Jamie Bell, Claire Foy

Ülke: İngiltere

Süre: 105 Dk.


Weekend ve 45 Years ile büyük başarı kazanan Andrew Haigh’in başrolünü Paul Mescal’in üstlendiği yeni filmi kalbinizi önce ısıtacak, ardından da binbir parçaya bölecek. Londra’da oturduğu neredeyse bomboş binada Adam bir gece tesadüfen gizemli komşusu Harry ile karşılaşır. Adam’ın tekdüze yaşamı bu karşılaşma sonrası alt üst olur. Aralarında bir birliktelik filizlenir, fakat anılarının hayaletleri Adam’ın peşini hiç bırakmaz; Adam kendini annesiyle babasının 30 yıl önce öldüklerinden beri yaşar gibi göründükleri, çocukluğunu geçirdiği eve geri döner. Hüzün ve aşkı derinlemesine işleyen bu dokunaklı hayalet hikâyesi eleştirmenler tarafından “zamansız bir başyapıt; yılın en iyi filmlerinden biri” sözleriyle övülüyor.





6. Hayat

Yönetmen: Zeki Demirkubuz

Oyuncular: Miray Daner, Burak Dakak, Cem Davran, Umut Kurt, Melis Birkan, Osman Alkaş, Ozan Dağara, Doğu Demirkol

Ülke: Türkiye, Bulgaristan

Süre: 193 Dk.

Hayat gösterimi, film ekibinin katılımıyla yapılacak.


Zeki Demirkubuz’un yeni filminin İstanbul prömiyeri, Filmekimi’nde yapılıyor. Babasının zoruyla nişanlanmak zorunda kalan Hicran evden kaçar. Hicran’ın zaten onu istemediğini düşünen Rıza, bu durumu önceleri pek umursamasa da durum giderek zoruna gitmeye başlar ve Hicran’la yüzleşmeye karar verir. Sadece bir kere gördüğü nişanlısının peşinden İstanbul’a gidip uzun sürecek büyük bir arayışa başlar. Hayat, İstanbul Film Festivali’nde Masumiyet ile 1998’de Altın Lale kazanan Zeki Demirkubuz’un 2016 tarihli Kor’un ardından yönettiği ilk film. “Hayat 34 yıl sonra (bir) anıdan, sonrasında yaşadığım, tanık olduğum, dinlediğim benzer hikâyeler ve gözlemlerden yola çıkarak yazdığım; bir grup insan arasında geçen bir gençlik ve aile draması gibi görünse de temelde insanın yazgısı ve bu yazgı karşısındaki çaresizliği ile ilgilenen, ne yapılırsa yapılsın bir türlü geçmeyen ve geçmeyecek olan ‘imkansızlık duygusuna’ dair eski bir hikayedir." Zeki Demirkubuz





7. The Boy and the Heron

Yönetmen: Hayao Miyazaki

Ülke: Japonya

Süre: 124 Dk.


Yılın en çok beklenen animasyon filmi, büyük usta Hayao Miyazaki’nin on yıl aradan sonra sinemaya muhteşem dönüşü… Toronto Film Festivali’nin açılış filmi olarak gösterilen Çocuk ve Balıkçıl, İkinci Dünya Savaşı sırasında geçiyor ve küçük Mahito’yu izliyor. Annesini kaybeden Mahito, alelacele babasının yanına taşraya taşınmak zorunda kalır. Burada terk edilmiş bir kulenin civarında oynar, gri bir balıkçıl kuşu sürekli karşısına çıkar. Kısa süre sonra hiçbir şeyin aslında göründüğü gibi olmadığını anlar. Büyümek ve yas tutmak hakkında derinlikli bu fantezi, Miyazaki’den beklediğimiz üzere muhteşem bir görsel dünya, olağanüstü renkler ve sürekli canlı tutulan gizemler içeriyor. Yedi yılda tamamlanan filmin tamamı 60 kişilik bir ekip tarafından elle çizildi.





8. Monster (Kaibutsu)

Yönetmen: Hirokazu Kore-eda

Oyuncular: Ando Sakura, Nagayama Eita, Tanaka Yuko, Kurokawa Soya, Takahata Mitsuki, Kukuta Akihiro, Nakamura Shido, Hiiragi Hinata

Ülke: Japonya

Süre: 126 Dk.

Ödüller: 2023 Cannes En İyi Senaryo, Queer Palm


Kim doğru söylüyor: okulda sorun çıkaran çocuk mu, durumu ele alan öğretmen mi, yoksa olaya müdahil olan anne mi? Sıradışı aileleri filmlerine konu eden Japon usta Kore-eda, bu kez bir kasaba okulunda çıkan olayları, kendi deyimiyle “devasa bir uçurum yaratarak toplumu bölen küçük kıvılcımları” anlatıyor. Oğlu Minato’nun davranışlarından şüphelenen annesi, bu değişimden çocuğun öğretmeninin sorumlu olduğunu öğrenir ve hemen okul yönetiminden hesap sorar. Anne, çocuk ve öğretmenin gözünden hikâyeyi ayrı ayrı izlediğimiz filmin Cannes’da ödül kazanan senaryosunu Yuji Sakamoto yazdı; filmin müzikleri ise Mart 2023’te hayatını kaybeden efsanevi müzisyen Ryuichi Sakamoto imzasını taşıyor. Kore-eda, filmdeki uçurum “dünya çapında insanlar, ülkeler ve etnik gruplar arasındaki ayrımı yansıtıyor” diyor.





9. How to Have Sex

Yönetmen: Molly Manning Walker

Oyuncular: Mia McKenna-Bruce, Lara Peake, Shaun Thomas, Samuel Bottomley, Enva Lewis, Laura Ambler

Ülke: İngiltere

Süre: 98 Dk.

Ödüller: 2023 Cannes En İyi Film - Belirli Bir Bakış


Deneyimli görüntü yönetmeni Molly Manning Walker’ın yönetmen koltuğuna ilk kez oturduğu Nasıl Seks Yapacağız güneş altında, kumlu plajlardaki çılgın partilerle dolu, hüzünlü, acı-tatlı bir büyüme öyküsü anlatıyor; tıpkı Güneş Sonrası’nın görünmeyen yüzü gibi. Film, yetişkinler dünyasına adım atmadan bolca içip partileyip birileriyle takılacakları bir yaz tatiline çıkan Britanyalı üç genç kızı izliyor. Cannes’da prömiyerini yaptığı Belirli Bir Bakış bölümünün en iyisi seçilen Nasıl Seks Yapacağız, gençlerin cinsel hayatlarına hınzırca, düşünceli ve mesafeli bir bakış atıyor; yetişkinliğe geçiş klişelerinin tuzağına düşmüyor. Yönetmen Molly Manning Walker şöyle diyor: “Lise arkadaşlarımla buluşup kız kıza çıktığımız tatilleri andığımızda anlatılanların seks hakkındaki düşüncelerimizi nasıl da etkilediğini fark ettim. Bu film hayatlarımızın hem en iyi hem de en kötü zamanlarını yakalıyor.”





10. The Zone of Interest

Yönetmen: Jonathan Glazer

Oyuncular: Sandra Hüller, Christian Friedel, Ralph Herforth

Ülke: İngiltere, Polonya, ABD

Süre: 106 Dk.

Ödüller: 2023 Cannes Büyük Ödül, FIPRESCI Ödülü, Soundtrack (Besteci), Teknik Sanatçı


Auschwitz kumandanı Rudolf Höss, eşi Hedwig, çocukları ve hizmetkârlarıyla rüya gibi bir hayat sürmektedir. Öyle ki, ölüm kampının duvarına bakan muhteşem evleri tam da tren raylarıyla gaz odaları arasındadır. Martin Amis’in aynı adlı romanından uyarlanan bu çarpıcı film çiçekli, geniş bahçeleri, seraları ve havuzlarında keyif süren Höss ailesinin başlarına ölüm külleri serpilirken süregiden sıradan gündelik yaşamını gözlemliyor. Jonathan Glazer’in on yıl önce çektiği huzursuzluk şahikası Under the Skin’in ardından sinemaya bu etkileyici dönüşü, kötülüğün sıradanlığına ve kendiyle çelişen insan doğasına dair alışılmadık ve kan dondurucu bir bakış sunuyor. The Zone of Interest İngiltere'nin Oscar adayı oldu.



Zamanınız Var İse



May December

Yönetmen: Todd Haynes

Oyuncular: Natalie Portman, Julianne Moore, Charles Melton, Cory Michael Smith, Elizabeth Yu, Gabriel Chung, Piper Curda, D.W. Moffett, Lawrence Arancio

Ülke: ABD

Süre: 113 Dk.


Carol ve Cennetten Çok Uzakta filmlerinin yönetmeni Todd Haynes’in yeni filmi Cannes’da Altın Palmiye için yarıştıktan sonra New York Film Festivali’nin açılış filmi olarak gösterildi. Bir Skandalın Peşinde iki kadını izliyor: popüler TV oyuncusu Elizabeth (Natalie Portman) ile onun filmde canlandıracağı Gracie (Julianne Moore). Elizabeth’in, hayatını gözlemlemek için binlerce kilometre aşarak Georgia eyaletine geldiği Gracie ve genç eşi, zamanında tüm ülkeyi ayağa kaldıran bir skandala yol açmışlardır. Şimdiyse, aradan yirmi yıl geçtikten sonra, evlilikleri Elizabeth’in ısrarlı sorularıyla sarsılır. Gerçek olaylara dayanan bu camp kara komedi, Amerika’nın skandallara olan takıntılı zaafını su yüzüne çıkaran eğlenceli bir psikolojik dram.





Animal Kingdom

Yönetmen: Thomas Cailley

Oyuncular: Romain Duris, Adèle Exarchopoulos, Paul Kircher, Jean Boronat

Ülke: Fransa, Belçika

Süre: 130 Dk.


Love at First Fight / İlk Dövüşte Aşk ile tanıdığımız Thomas Cailley’nin bilimkurguyla aksiyon arasında gezinen duygusal filmi Cannes Film Festivali’nde Belirli Bir Bakış bölümünün açılış filmi olarak gösterildi. Anlaşılamayan bir mutasyon sonucu bazı insanlar hayvana dönüşmektedir. Bu “yaratık”lardan bazıları yetkililer tarafından ele geçirilmeden kaçmayı başarır. François oğluyla birlikte, dönüşerek ormana kaçan karısının peşine düşer. “Bu film sayesinde bedenler ve arzular, dürtüler ve bozukluklar, vahşi yanımız, çocuklarımıza nasıl bir dünya bırakmak istediğimiz, aidiyet hissi ve hatta hâlâ etrafımızda olan ortak atalarımız hakkında düşünüp kendimi ifade etme fırsatı buldum” diyor yönetmen Thomas Cailley. Memelilerden eklembacaklılara kadar filmde yer alan tüm hayvan türlerinin tasarımını İsviçreli çizgi romancı Frédérik Peeters üstlendi.




Dream Scenario

Yönetmen: Kristoffer Borgli

Oyuncular: Nicolas Cage, Julianne Nicholson, Michael Cera, Dylan Gelula, Kate Berlant, Dylan Baker, Tim Meadows

Ülke: ABD

Süre: 100 Dk.


Sick of Myself / İlgi Manyağı ile herkesin dikkatini çeken yönetmen Kristoffer Borgli, Ari Aster ile Nicholas Cage’in yapımcılığını üstlendiği gayet tuhaf olduğu kadar komik, karanlık, ve çılgın ikinci filmiyle Filmekimi’nde. Cage basiretsiz aile babası ve öğretim üyesi Paul Matthews’u canlandırıyor. Orta yaş bunalımının pençesinde kıvranan Paul, birden tüm dünyada herkesin rüyasına girdiğini fark ediyor. Bu olağanüstü durum elbette önce kendisine devasa bir şöhret getirirken sonrası her şey tersine dönüyor. Dünya prömiyerini eylülde Toronto Film Festivali’nde yapan film, şöhret kültürünü ve grup psikolojisini eleştirirken Alacakaranlık Kuşağı’nı anımsıyor; korku, komedi, fantezi ve bilimkurgudan geri kalmıyor, Nicholas Cage’in performansıyla da göz kamaştırıyor.




Fallen Leaves

Yönetmen: Aki Kaurismäki

Oyuncular: Alma Pöysti, Jussi Vatanen, Janne Hyytiäinen, Nuppu Koivu

Ülke: Finlandiya, Almanya

Süre: 81 Dk.

Ödüller: 2023 Cannes Jüri Ödülü

2023 FIPRESCI Büyük Ödülü - Yılın En İyi Filmi

2023 Münih İzleyici Ödülü


Usta yönetmen Aki Kaurismäki’nin Cannes’da herkesin yüreğini ısıtan son filmi, dünyanın halini dert edinen tatlı ve hüzünlü bir romantik komedi. İki yabancı Helsinki’de bir gece tesadüfen karşılaşır. Hayatlarının ilk, tek ve son aşkının arayışındadır ikisi de. Ne var ki adamın alkolik oluşu, kaybedilen telefon numaraları, birbirlerinin adlarını bilmemeleri ve hayatın genelde mutluluk arayanların yoluna taş koyması gibi nedenlerle işler yolunda gitmez. Trajediyle komediyi şahane bir ustalıkla dengeleyen Sararmış Yapraklar Kaurismäki’ye has sessiz kopukluklar, Nordik mizah, melankoli ve şarkılarla dolu. Sararmış Yapraklar Finlandiya’nın Oscar adayı oldu.





The Teachers' Lounge

Yönetmen: İlker Çatak

Oyuncular: Leonie Benesch, Leonard Stettnisch, Eva Löbau, Michael Klammer, Anne-Kathrin Gummich, Kathrin Wehlisch, Sarah Bauerett, Rafael Stachowiak, Uygar Tamer, Özgür Karadeniz

Ülke:Almanya

Süre: 94 Dk.

Ödüller: 2023 Berlin CICAE Sanat Sinemaları Ödülü, Europa Cinemas Etiketi

2023 Alman Sinema Ödülleri En İyi Film, En İyi Yönetmen, En İyi Kadın Oyuncu, En İyi Senaryo, En İyi Kurgu


İlker Çatak’ın Almanya’nın Oscar adayı olan bu son filmi dünya prömiyerini Berlin Film Festivali’nin Panorama bölümünde yaptı. Film, kendini işine adamış idealist bir öğretmen olan Carla Nowak’ın bir lisede ilk işine başlamasını konu alıyor. Okulda arka arkaya hırsızlıklar meydana geldiğinde Carla meseleyi kendi başına çözmeye karar verir ve bir gizli kamera yerleştirir. Ortaya çıkan gerçeklerle Carla öfkeli veliler, çokbilmiş meslektaşları ve saldırgan öğrenciler arasında kalır, katı eğitim sisteminin duvarlarına toslar. Umutsuzca doğru bir şeyler yapmaya çalıştıkça, genç öğretmen için her şey daha da kötüleşir. İlker Çatak’ın önceki filmleri Bir Zamanlar Kızılderili Ülkesinde, Söz Senettir ve İstanbul Bahçesi İstanbul Film Festivali kapsamında gösterilmişti.


Kaynak: İKSV


165 görüntüleme0 yorum

İlgili Yazılar

Hepsini Gör

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page