top of page
Yazarın fotoğrafıİris Eryılmaz

Dark Knight Üçlemesi ve Batman

Dark Knight üçlemesini neden bu kadar sevdiğimizi düşünelim. Batman'i sinemalarda çok farklı hikayelerde izledik. Hepsinde farklı oyuncu ve farklı bir Bruce'a tanık olduk ama hiçbiri bizi Dark Knight kadar heyecanlandırmadı. Peki neden bu farklı, Brucelar ve hikayeler arasında en beğendiğimiz Nolan'ın Dark Knight'ı oldu? Sırası ile bunları tartışabiliriz.



Batman'in Etkisi

Batman yıllardır DC Comics'de en sevilen karakter olmayı başardı. Bu başarısının sırrı okuyucuların da heyecanla takip ettiği gizemi olabilir. Şu ana kadar çıkan serilerde hala heyecanla takip ettiğimiz bir yönü ve geçmişi var. Bruce Wayne herkesin gönlünü kazanmış bir süper kahraman. Karizması, insanlara karşı olan iyiliği ile bizlerin gönlünü çalıyor. Çizgi romanlarda da karizmasını görebildiğimiz bu karakterin geçmişi de kendisi gibi esrarengiz. Her filmde fark ettiğimiz gibi Bruce'un belirli bir aile geçmişi var. Babası zengin ve yardımsever bir iş insanı, annesi de düşünceli bir kadın. Bruce ve onun ailesinin gizemi birleşince üstümüzde heyecan etkisi bırakıyor. Gizem ve heyecan birleşince aslında olması gereken Batman ortaya çıkıyor. Nolan'ın en başarılı bulduğum yanı da bu oldu. Batman'i yıllardır okuyup, takip eden biri olarak; son Batman filmi dahil Dark Knight'ın da etkisi ile beraber çok güzel bir serüvene şahit olduk. Nolan'ın yansıtmaya çalıştığı biraz da bu oldu. Dark Knight ile bize aslında Bruce'un her yönünü gösterdi diyebiliriz. Sadece gizem tarafı eksik kaldı. Son Batman ile bence bu da eklenerek çok başarılı bir çizgi elde edildi.


Bruce Wayne olmak aslında sadece bunlara sahip olmak değildir. DC'nin en çok sevilen karakteri olabilir ama bir yandan da hem kendi içinde hem hayranlar arasında ciddi bir fikir ayrılığına da maruz kalan bir karakter. Film ve çizgi romanlarda Joker'in sık sık Batman'e "Bizim tek farkımız ikimizin de psikopatlığımızı farklı alanlara yönlendirmemiz." dediğine şahit oluyoruz. Ayrıca sadece Joker'in de tek düşmanı olarak bilinmesi büyük bir fikir ayrılığına sebep oluyor. Hayranlar arasında da maalesef bunun etkisi senaryolar ile beraber geliyor. Bir sürü kötü süper kahraman senaryosuna şahit olduk. Fakat Batman karakteri, dediğim gibi hem kendi içinde hem hayranlar tarafından ciddi fikir ayrılıklarında olduğu için bu durum daha riskli hale geliyor. Batman süper kahraman dünyasında bence kötü senaryoya en çok kurban giden kişi oldu. Bu durum bir yana bence bu üçlemeyi ve özellikle Dark Knight'ı çok sevmemizin başka bir sebebi kadrosunun çok başarılı olması.



Nolan'ın Kadrosu

İzlediğimiz en başarılı kadroya sahip süper kahraman filmi olabilir. Bale ve Heath'in uyumundan söz etmeye başlasak saatlerimizi alabilir. Her oyuncuya "Bu rol" için yaratılmışsın tepkisi verebiliyoruz. Hala "Hangisi daha iyi?" tartışması yapmamıza sebep olan Dark Knight üçlemesi beni arada bırakıyor. Batman olarak favorimin Ben Affleck olması bu durumu değiştirmiyor. Bale ile Batman karakterine olan sempatim ve hayranlığım arttı diyebilirim. Heath için ise sanırım söylenecek söz yok. Ustalıkla sergilediği performans sinema tarihinde çok güzel bir yer edindi. Michael Caine, Gary Oldman, Aaron Eckhart, Maggie Gyllenhaal... Dark Knight'ı sevme sebeplerimizden sadece bazıları.



Gerçek Bir Batman

Bu söylediklerimizi toplamaya gelince kısacası Dark Knight herkesin çok sevdiği süper kahraman filmi diyebilirim. Çok büyük bir genelleme yapmış olmadığımı düşünerek herkesin de ayrıca bu film ile Bale'e ciddi bir sempati beslediğini düşünüyorum. Bale aslında uzun zamandır hatta Batman'den önce de herkesin sevdiği bir aktördü. Ama bu film ile zirveye çıktığını söyleyebilirim. Dark Knight nasıl bir Batman'i yansıtıyor? Aslında Dark Knight bence çizgi romanlarda okuduğumuz Batmanlerin genel bir toplamı gibi. Batman dediğimiz zaman kendisi ve Bruce'u düşünmek gerekir. Bruce normalde depresif ve şiddete meyilli bir karakterdir. Batman ise Gotham'ı korumaya yemin etmiş fedakar bir karakterdir. Bu ikisini düşündüğümüz zaman Dark Knight bence bunun ortasında kalıyor. Bale'in karakteri için bunu söyleyebilirim fakat bu noktada biraz diğer Batmanlere odaklanmak istiyorum. Ben Affleck ve Robert'ın Batmanleri ise bu ikilem arasında daha çok ayrışabilir. Mesela Robert'ın Batman'i depresif ve dedektif olan; Ben'in Batman'i ise şiddete meyilli olan. Dediğim gibi Bale ise bunun tam ortasında. Bence bizim bu filmi çok beğenme sebebimizin en önünde de bu geliyor.

Nolan çok başarılı bir iş çıkarmış. Her dakikası heyecan ve gizemle dolu bu film üçlemesi hala benim en sevdiğim süper kahraman yapımıdır. Çizgi roman filmlerini bu şekilde çok başarılı görünce mutlu olmamak elde değil. Son çıkan Batman filminden sonra artık bu karakteri film ve senaryo açısından sağlam bir zemine oturttuklarını düşünüyorum. Arkasında sağlam bir miras bırakan Nolan da zirvede oturmaya devam ediyor. Umarız bu miras korunmaya devam eder.

115 görüntüleme0 yorum

İlgili Yazılar

Hepsini Gör

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page