top of page
Yazarın fotoğrafıSu Evci

Barbie Filmi'nin Tanıtımlarında Kaçırmış Olabileceğiniz Bazı Detayları Derledik!

Güncelleme tarihi: 9 Nis 2023

Uğur Böceği (2017) ve Küçük Kadınlar (2019) gibi başarılı yapımların biricik yönetmeni Greta Gerwig'in yöneteceği Barbie Filmi'nden yeni tanıtım ve görseller bu hafta yayımlandı. Oyuncuları tarafından senaryosu hakkında çok övgü duyduğumuz bu film için beklentimiz epey büyük. 62 yıldır kızlara sadece "anne" ya da "ev hanımı"ndan daha fazlası olabileceklerini aşılamaya çalışan yetenekli, çalışkan ve güzel Barbie'mizi anlatan bu filmin yönetmen koltuğuna bir de Greta Gerwig oturunca, filmin Feminizm elementleri taşımayacağından hiç şüphemiz yok. Yayımlanan tanıtımlarda ise Barbie'nin tarihine ait bazı detaylar ve filmin konusunun ne olabileceğine dair ipuçları yakaladık. Önce fragmanı izleyelim.



İlk karede Margot Robbie'nin canlandırdığı ana karakterimiz Barbie'nin ayaklarının duruşu bize bir yerden tanıdık geldi. Çocukken Barbie oynamış olanlar bilirler, çoğu bebeğin ayakları asla düz durmaz, topuklu ayakkabıların güzel gözükmesi için hep havadadır.







Oyuncağa ait gönderme sadece bu karede değil, aşağıdaki karede de yer alıyor. Barbie'nin elindeki tarak, aynı oyuncak setlerinde satılan taraklar gibi plastik ve sert.




Filmde mekanlar genel olarak yapay ya da öyle duran eşyalardan oluşuyor. Her şey Barbie'nin marka öğelerine uygun olarak pembe, canlı ve abartılı. Başrollerimiz zaten Barbie ve Ken'in aynısı. Filmde aynı adla çıkarılan farklı oyuncak bebek serilerine de gönderme olarak bir sürü Barbie ve Ken bulunmakta. Barbie'nin araba kullanırken ellerine ihtiyaç duymaması bu evrenin sahte, olağanüstü veya başkası tarafından yönetildiği anlamına geliyor.



Ken ve Barbie'nin, eve gidince ne yapacaklarını bilmemesi ise çocukken kurduğumuz oyunlar gibi naif ve komik :) Herkesin birbirine merhaba demesi, diyaloglar vs Truman Show'daki oyuncuların replikleri gibi yüzeysel. Oyuncak bebeklerin canlandırılması ancak bu kadar iyi olabilirdi.



Barbie'nin yaşadığı yerdeki sinemalarda Oz Büyücüsü (1939) oynadığını göreceksiniz. TikTok kullanıcı Cat Quinn'e göre fragmanda Oz Büyücüsü'ne birden fazla gönderme var ve bunlar bize filmin konusunu anlatıyor olabilir.



Barbie ve Oz Büyücüsü'nden Dorothy'nin elbise desenleri benzer. Barbie'nin arabasıyla geçtiği uzun pembe yol, Oz Büyücüsü'ndeki uzun sarı yola benziyor.






Filmin MUBI ve IMDB'de yayımlanan konusu, Barbieland'e göre yeteri kadar mükemmel olmadığına karar verilen Barbie'nin gerçek dünyaya yapacağı bir yolculuk ve Barbie'nin yaşadığı varoluşsal bir krizden bahsediyor. Oz Büyücüsü'ne göre hareket edilirse, Barbie "gerçek dünya"ya olan ziyaretinden sonra evinin kıymetini anlayacak.




Gelelim posterlere... Kadrosu epey kalabalık. Margot Robbie, Ryan Gosling, Emma Mackey, Ncuti Gatwa, Simu Liu, Issa Rae, Nicola Coughlan, Michael Cera, Dua Lipa, Kate McKinnon, Connor Swindells, Will Ferrell, Helen Mirren, John Cena gibi isimler bu filmde yer alacak. Posterlerde yer alan "She's everything, He's just Ken."/ "Barbie her şey, Ken ise sadece Ken" "O bir doktor Barbie" "O bir başkan Barbie" "Bir Ken daha" "O sadece bir Ken" söylemleri bize Ken'in aşağılanmasını değil de, Barbie'nin her şeyde mükemmel olmasını ve Ken'in ise 62 yıldır sadece onun yanında durup ona bir yol arkadaşı olmasını gösteriyor. Barbie'nin piyasaya sürülen arkadaşları için de aynı şeyi söyleyebiliriz. Bu kadar mükemmel olması bizi de gıcık etmiyor değil :)





Kadronun biraz olsun farklı vücut şekilleri, cilt tonları ve ırkları yansıtabilmesi hoşumuza gitti. Hatırlarsanız 2014-2016 arası Barbie satışları epey düşmüştü. Toplumda "Barbie gibi zayıf ve mükemmel olmak" algısı vardı. Bunu ancak 2016 yılında "uzun", "minyon" ve "kıvrımlı" gibi bir dizi yeni vücut tipini, 11 yeni cilt tonunu ve farklı saç ve göz renklerini tanıtarak geri almış ve bana sorarsanız verdiği en iyi kararlardan birini yapmıştı. Hatta epey geç bile kalmıştı. Bu bebekler yüzünden bir jenerasyon yeme bozukluklarına ve fizyolojik/psikolojik rahatsızlıklara yakalanmış, çocuklar tek tip beden algısıyla "sarı saç, mavi göz" anlayışıyla büyüyordu.




Gözümüze çarpan posterlerden biri de Emerald Fennell'in oynadığı Midge karakteri oldu. Midge 1963 yılında Barbie'nin sex sembolü algısından kurtulması için sürülen ve onun en yakın arkadaşı olan bir bebekti. Barbie'ye kıyasla daha yumuşak yüz hatlarına sahip ve daha az "iddialı" giyiniyordu. Posterde ise 2003 yılında piyasaya sürülen "Mutlu Aile" koleksiyonundan hamile haliyle karşımızda. Bu koleksiyon ilk çıktığında büyük tepki toplamıştı. Bazı tüketiciler, bebeğin, çocuklar için uygun olmadığını ve Amerika'da bir sorun olan ergen hamileliğini teşvik ettiğini düşünerek tartışmaya yol açmıştı. Bu tartışmanın bir başka nedeni de Midge'in başlangıçta bir alyansının olmaması ve herhangi bir kocası/partneri olmadan paketlenmesiydi; ancak bu, daha sonra düzeltildi. Bu durum yine de Walmart'ın seriyi geri çekmesine yol açmıştı. Serinin yeni versiyonunda Midge hamile değildi ve kutunun içinde, kocası olan Allan ve diğer çocuğu Ryan'ın kartondan kesilmiş bir görüntüsü vardı. Senaristlerimiz Gerwig ve Baumbach'ın bu model Midge'i kullanarak ne yazacakları merak konusu.




Allan demişken, o da filmde yer alıyor ve 1963 yılında Ken'in tüm kıyafetlerini giyebilen arkadaşı olarak piyasaya sürülen haliyle karşımıza çıkacak. Allan, Michael Cera tarafından canlandırılacak.




SNL'den tanıdığımız Kate McKinnon ise küçük bir kızın gazabına uğramış bir Barbie'yi canlandırıyor. Saçları düzgün kesilmemiş, yüzü gözü boyayla dolu ve en komiği o kadar oynanmış ki çok esnek. Böyle detayların da gösterilmesi şahane :)



Üç posterimiz bazı karakterlerin insan olduğunu gösteriyor. Bu da gerçek dünya teorisini doğruluyor sanıyoruz.



Aşağıdaki üç posteri çok çözemedik. Gerçek dünyadaki ve doğal olarak filmdeki düşmanlarımız olabilirler. Kıyafetlerinin renksiz ve sıkıcı olmalarından anlayabiliriz.




Bu filmin, 10 sene önce keyifle izlediğim ve tuhaf bir şekilde hala komik bulabildiğim Life in the Dreamhouse serisine benzemesini isterim. Komedi olarak tabii. Fragmandan aldığım izlenimle benzeyeceğini düşünüyorum. Biraz da Truman Show esintileri seziyorum. Ryan Gosling'in de sanılanın aksine hiç sırıtmadığını hatta mükemmel bir Ken olduğunu düşünüyorum. Özellikle komedi sahneleri ve zamanlaması çok iyi.




İlk fragmanı da eklemesem olmaz. Kubrick'in 2001: Bir Uzay Macerası'na gönderme yapıp yine feminist öğeler içeren bu fragman çok güzel olmuştu bence.



Bu fragmanda Barbie'yi 9 Mart 1959 yılında, ilk piyasaya çıktığı haliyle görüyoruz.




Çekimlerden sızan fotoğraflardan ise 1994 yılında çıkan Hot Skatin' Barbie modeline de gönderilme yapılacağını anlıyoruz.



21 Temmuz 2023 tarihinde vizyona girecek olan bu film, ilk defa 2009'da duyuruldu. Kadrosu, senaryosu ve yönetmeni defalarca kez değişti. En son film, Margot Robbie'nin kurucu kadrosunda bulunduğu ve kadın odaklı film ve televizyon yapımlarını destekleyen LuckyChap Entertainment'e verildi ve aktrisimiz başrole geldi. Çok da yerinde bir karar olmuş, bundan önceki yapımcılar da karakterin doğru işlenemediğini anlayınca bırakmışlar. Barbie karakteri aslında sanıldığından daha önemli. Öncelikle 1959'dan bu yana her jenerasyonun çocukluğunu oluşturuyor. Bir noktada hayat görüşlerini, hayal güçlerini şekillendiriyor. Bu yüzden markanın karıştığı skandallar gibi yanlışlar yapılmadan dikkatli işlenilmesi gereken bir karakter. Ancak bana kalırsa Gerwig ve LuckyChap aldığı sorumluluğu biliyor. Gerwig Dua Lipa'nın At Your Service Podcast'inde filmi ilk aldığı zaman hakkında "Korkunç olduğu için heyecan verici bir şeydi, Ah Barbie mi, Hayır... Baş dönmesi gibi geldi, Yazmaya başlayınca, 'Nereden başlamalıyım ve hikaye ne olurdu?'" yorumlarında bulunmuş. Senaryo yazıldıktan sonra aktör Simu Liu ise bir ajansın ona Barbie senaryosunun şimdiye kadarki en iyi senaryolardan biri olduğunu söylemiş. Bu kadar övgü ve yetenekli insanların toplanmasıyla umarız ortaya çok güzel bir film çıkar. Böyle kadrolar ile çıkmadığı zamanlar çok oldu, ancak en azından bu filmin popüler kültüre ve medyaya olan etkisini görmemek imkansız. Barbiecore trendi ile şimdiden modaya bile yön vermiş durumda. Sabırsızlıkla bekliyoruz :)



Su Evci

nsuevci@gmail.com








488 görüntüleme0 yorum

İlgili Yazılar

Hepsini Gör

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page