top of page
Yazarın fotoğrafıTaha Korkmaz

Ayak İşleri:Her şey kontrol altındaysa, yeterince hızlı gitmiyorsunuz demektir.

Güncelleme tarihi: 8 Mar 2023

Awumbuk;

İki farklı kişi, iki farklı ruh. Bir genç, bir yaşlı ruh arasında anlaşılamaz ve kaçınılamaz bir bağlantı. Şimdiye kadar sadece işlerin onları kullanıp kenara atması. Bunu tekrar tekrar yaşadıklarında öğrendik ki bu ruhlar da aslında hayatını, koşullarını ve işlerini sorguluyor. Ama kimse bu iki ruha kılavuz vermedi, çünkü yapılması gereken Ayak İşleri var.

Aman O Üzülmesin, Aman O İncinmesin, Aman O Huzurlu Gitsin;

Yönetmen bizi, ruhlar alemi denen bu yaşama birbirlerinden farklı iki ruh ile bırakıyor. Farklı iki ruh, biri iç bükey biri dış bükey iki ayna, aynı çiçeğin biri yaprağı, biri dikeni; ne yaptıkları belli olmayan bu karanlık yolda giden iki kişi. Bir sonrakine kavuşmak için yaşamak ile bir sonrakine nasıl kavuşurum diye düşünen ruhların hikayesi. Kavuşmak için çaba sarf ederler, çünkü zaman beklemez; hayat onlarsız da devam eder, ancak ruh kalır. Bir sonrakine kadar bekler...

Bütün İyi Pilotlar Gençler;

Yaşam ile teorinin çarpışması ile ortaya çıkan sert ama bir o kadar da analitik bir mafya hikayesi. Öyle bir mafya hayal edin ki hem herkes haklı olsun hem de hiç kimsenin yüzde yüz haklı olmadığını ve herkesin aynı boktanlıkta olduğunu savunan bir yapım. Sanki bir mafya dizisi değil de bir günlük izliyoruz. En ağır savunmaların bile suya düştüğü ve içimizdekinin gücü kalmadığı zaman sadece yaşama sarılan iki ruhun müthiş çatışması. İzlerken nereye gideceğini asla kestiremediğiniz ancak karakter ile kurduğunuz bağ sayesinde kendiniz yaşıyormuşcasına yaşananlara sinir olduğunuz bir dizi.

Bu Araba Bu Kadar Kaçabiliyor;

Felsefe mezunu Evren'in, mafyanın ayak işlerini yapan Vedat'ın yeni yardımcısı olmasıyla başlıyor hikaye. Yıllardır bu işi yapan Vedat'ı, olaylara analitik yaklaşarak işten kopartan Evren ile bu işlere yeni bir pencereden bakmaya başlıyoruz. Ancak bu pencereyi pek sevmeyen Vedat, olayları daha çok duyguları ile yaşayan ve bundan da gayet memnun olan bir karakter. Bakış açıları ve yaşadıklarına tepkileri birbirinden farklı olan bu ikiliyi sürekli değil, sadece yaptıkları ayak işleri sırasında görüyoruz. Bu görmelerde bazen Evren'in duygularını kenara bırakarak, olaylara yabancılaşarak sizi uzaklaştıran tavrı ile bazen de Vedat'ın belli bir düzleme sıkışan duygu patlamaları ile karşılaşıyoruz. Hayatın kıyısında köşesinde kalan olayları iki farklı pencereden ve iki farklı ruhtan izlemek hayata dair bir çok şeyi görmeye sebep oluyor.

Obsesyon;

Bu dizi aslında takıntıların yani obsesyonların eseridir. Formula 1, nepotism, mansplaining, cinsiyetçilik ve politik doğruculuk gibi obsesyonları, mafya gibi sert, kaba ve anlayışsız bir kalıbın içine işlemenin eseridir. İnsanlar belli obsesyonları olan ruhlardır. Bu takıntılı ruhların en büyük gıdası ise müziktir. Evren ve Vedat karakterlerini de en iyi dışa vuran müzik obsesyonu ise rap müziktir. Bu iki farklı ruhun yaşadığı olaylara bu kadar saf bir müzik olan rap ise resmen seçilmiş bir kaftan. Yıllardır filmler veya dizilerde kullanılan ağır ve kasvetli müzikler yerine rap gibi saf bir dışa vurum ile mafyanın aslında ne kadar örtüştüğünü görüryoruz.

Fazlaca obsesyon, fazlaca mafya ve sadece komedi ile sizleri baş başa bırakıyorum. Caner Özyurtlu'nun okuması dileğiyle..;)

105 görüntüleme0 yorum

İlgili Yazılar

Hepsini Gör

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page