top of page
Yazarın fotoğrafıAlphan Karabat

Andor - Asi Adam Geri Döndü!

Güncelleme tarihi: 30 Mar 2023

Cassian Andor’u ilk kez, bir Star Wars hikayesi olan Rouge One filminde görmüştük ve tanımıştık. Çok daha geniş bir hikayesinin olduğunu anladığımız karaktere Disney Plus’ta “Andor” ismiyle bir dizi yapıldı. Andor, Cassian Andor’un evi, kökeni, ailesi; imparatorlukla olan düşmanlığının nereden geldiğinin cevabını da dizide açıklamış. Bu cevaplar hikâyenin amacı olsa da filmdeki asıl olay örgüsü farklı konuları ele alıyor.



Rogue One filmi ve Clone Wars: Rebels dizisinde gördüğümüz gibi imparatorluğa karşı olan asiler bulunuyor. Rouge One’dan yıllar önceki zamanda geçen Andor, asilerin aslında çok daha geniş bir kitleyi kapsadığını görüyoruz. Bu insanların karanlık taraftan beslenen yeni imparatorluğa karşı olması Star Wars’daki en etkileyici konulardan olabilir.


Star Wars filmlerinde sık sık gördüğümüz gibi Andor dizisinin, gerçekteki mültecileri ve sömürge altında olan halkı temsil ettiğini görüyoruz. Daha önceden hiç duymadığımız Star Wars gezegenlerinden olan Kenari, Andor’un doğduğu ve büyüdüğü yerdir. Dizide bu gezegene tamamen yabancı kalıyoruz, dillerinden halkına kadar... Bu yabancılaştırmanın sebebi öyle bir gezegenin artık olmamasını anlatıyor. Diziyi izlerken de fark edeceksiniz ki, tüm karakterler çocuklardan oluşuyor. Gezegene gelen imparatorluk gemilerinin, bütün yetişkinleri kendi ordusuna kattığı apaçık ortada. Cassian Andor’un imparatorluğa olan düşmanlığı da buradan gelmektedir.



Diziyi ikiye ayırmak istiyorum. İlk yarısında Cassian Andor’un, imparatorluğun üslerinden birine sızmaya çalışmasını anlatıyor. Amacı ise baskısı altında olduğu imparatorluğun kasasından para çalmak. Bu yaptığını bir asi olarak doğru bulmakta, çünkü kendi fakir halkının vergilerinin birer parçası o para. Bu soygun için Andor’un genişleyen çevresinde bir ekip görüyoruz. Gerçekten hakkını vererek çalışan insanlar da var, ihanet edenler de. Bu insanlar Andor’un sadece mücadeleci olduğunu ve ihanetin ona göre olmadığının bir göstergesidir. Ayrıca ölen insanlar olsa da Andor en başta anlaştığı gibi paradan kendi hakkını alarak görevi tamamlar.



Dizinin diğer yarısı da Andor’un gizlendiği şehirde başlıyor. Gardiyan Droidlerden kaçan eylemciler, yürüyüş yapan Andor’un yanından geçiyorlar. Tropperlar ve Droidler onun da o eylemcilerden olduğunu düşünüyor ve onu tutukluyorlar. Tutuklanan Andor, imparatorluğun silahlarını üreten bir cezaevinde tutuluyor. Burada tutulan mahkumlar uzun süreler boyunca çalıştırılıyorlar. Bu yine Star Wars’daki köleliği temsil eden bir parçadır. Andor iyi bir plan sağlayıcı olarak, korkan tüm mahkumların özgürlüğünü kazanması için bir plan yapar. Bu planı hemen uygulamaya koymasının sebebi, yine imparatorluğa karşı gelip haksız mahkumluğun önüne geçmektir. İmparatorluğun, onları birer köle gibi kullandığını biliyorlar çünkü. Diğer koğuşlarda soykırım uygulanarak birçok masum insan yakılarak öldürülüyor. Aynı şey onların başına gelmeden hemen kaçış planını uyguluyorlar ve denizin ortasındaki hapishaneden kaçıyorlar.



Cassian Andor’un Lider annesinin ölümünün ardından yapılan törenlerde, sömürgeye uğrasalar da başlarındaki özgürlüklerini kısıtlayan imparatorluğu lanetleyen bir konuşmayla, büyük bir isyan daha çıkıyor. Bu isyanlarda haklarını arayan halkın hem kendini hem de kültürlerini korudukları bir kargaşa çıkartıyor.


İmparatorluğa çalışan Dedra Meero ve Syril Karn, Andor’un peşine düşen karakterlerdir. İşlerinin kesiştiği noktada birbirleriyle tanışıp birlik olmuşlardır. İmparatorluğun peşinde olduğu Andor, o kadar iyi bir kaçaktır ki onları deli ediyor. Sürekli verilerini izleyip, galakside onu arıyorlar. Kim olduğu ve neden imparatorluğa karşı olduğunu bulabilirlerse, izleyici de büyük bir cevap alacaktır. Bunu sonraki sezonlarda öğreneceğiz. Hem Andor’u hem ailesini hem de Kenari halkını.




Dizide yan hikayelerden yola çıkarak, imparatorluğa çalışan kişilerle beraber, halkın yanında olan senato üyesi Mon Mothma, yine bir politik hikayenin parçası olarak Kadın Politikacıları temsil etmektedir.



Filmdeki iki ayrı olay örgüsü, sömürge konusu altında işlenerek bir dizide birleşmiş. Dizinin ilk üç bölümü bana çok sıkıcı gelse de sonraki bölümler harika eğlenceli ve dolu dram içeriyordu. Rogue One filmi çok iyi bir film olmasa da Andor’un harika olduğunu söyleyebilirim. Işın kılıçları, droidler, klonlar veya uzay araçlarıyla fazla içli dışlı değil; pek Star Wars izliyormuşum gibi hissetmesem de imparatorluğun etkisiyle diziye ısındım. Gerçek dünyamızın bir politik yansıması olarak gördüğüm bu dizi gerçekten başarılı bir hikaye. Star Wars’ın en başarılı işlerinden biri olduğunu söyleyebilirim.


 

İlgili Yazılar

Hepsini Gör

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page