top of page
Yazarın fotoğrafıTaha Korkmaz

AIR: ''Aveneu 23''

Hayatının anlaşmasını yapmak için hayatını ortaya koyan, enerjisini etrafa bulaştıran adam Sonny Vaccaro ile tanışmanızı öneririm; hele de spor ayakkabısı şirketiniz varsa...

Nike'ın, elbette, Sonny’den önce de başarılı bir şirket olduğunu hepimiz biliyoruz. Nike kurallarını çiğneyerek, belki de Micheal Jordan’a inanarak açtığı bir savaşı; hem anlaşma ile hem de Micheal Jordan’a olan güveni ile taçlandıran bir azmin hikayesi.


Bir parantez de filmin adını taşıyan efsaneye açalım; Michael Jordan bir süperstar oldu ve oyun tarihinin, tartışmasız en büyük basketbol oyuncusu oldu. Ve filme adını veren ayakkabı Air Jordan, tüm zamanların en çok tanınan ve en çok beğenilen spor ayakkabısı oldu.


Sonunu bildiğimiz bu film, bize,kendini nasıl izletiyor peki? Ben Affleck’in oyunculuğundan gelen aldatıcı ışıltının altında yatan sır, büyük yönetmenlerle çalışmış bir görüntü yönetmeni tercih etmesi olmuştur.

Air'i, aynı bir hediye paketine benzetebiliriz. Jordan gibi biz de filmin sonunda paketi açtığımızda mutlu oluyoruz. 1984 kadar eski bir moda eğlencesinde, Sonny’nin Jordan’a sunacağı anlaşma kadar gergin, yeni Ben Affleck filmi karşımıza çıkıyor. Affleck, Nike'ın, sadece kendisi için değil, aynı zamanda Nike için de önemli olan bir ayakkabı yaratarak Jordan ile nasıl imzaladığını anlatıyor.


Damon ve Affleck eski iki yakın arkadaş. Bu ikili, Nike’ın basketbol ayakkabılarında dünya markası olmak için bütün bütçelerini iki, üç oyuncu yerine; ona, yani Jordan’a yatırmaya karar verirler. Klasik bir engelleri aşarak sonunda ödüle kavuşulan, kafa dağıtmalık iki saatlik çerez.

Damon, genç Kuzey Karolina guardını yüzyılın yeteneği olarak gören ve onu daha havalı Converse ve Adidas gibi sıkıcı markalardan uzak tutmak için amansızca genç Kuzey Karolina guardının peşine düşen Sonny Vaccaro'yu canlandırıyor.

Affleck ise Nike'ın kurucu ortağı ve eski CEO'su Phil Knight ile karşımıza çıkıyor. Sakinliği ve kurumsal kibrin ilgi çekici bir karışımı ile Affleck, bizlere, yönetmenliğinin yanında zanaatini de gösteriyor. Ofiste çıplak ayakla dolaşıyor ve mor olmasına rağmen üzüm renginde ısrar ettiği bir Porsche’si var. Evet, sevgili okuyan, 84 model, üzüm rengi bir Porsche.


Vaccaro, bu hikaye ile bizim de böyle bulutların üstünde bir başarı hikayesi çizebileceğimizi hissettirdi. Uzaktan bakınca Air reklamı gibi duran bu film, aslında vizyonu ve işinde iyi olan insanları, ofisleri ve ayakkabı üretim yerleri ile anlaşmanın sonunda sizlere NBA’in kapılarını açıyor.




Greetings To MICHEAL JORDAN & CORONA

24 görüntüleme1 yorum

İlgili Yazılar

Hepsini Gör

1 Comment

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
Taha Korkmaz
Taha Korkmaz
Jun 05, 2023
Rated 5 out of 5 stars.

23!

Like
bottom of page